Від 14 серпня розпочинається один із найсуворіших постів православного світу – Успенський піст. Завершиться він рівно через два тижні – 27 серпня.

Читайте також: Під Луцьком відбудеться мандрівний фестиваль. Програма

Піст – це радість для душі, її оновлення, подолання хоча б однієї негативної звички або вади. Нагадаємо, взагалі у православному світі 4 пости. Є Різдвяний піст – стояння перед таємницею Народження Христового. Великий піст – найдавніший, дорівнює десятій частині днів року. Апостольський піст – компенсаторний для тих, хто не дотримувався Великого посту.

Богородична Пасха

Успенський піст, який ще називають «Богородична Пасха» – на честь смерті матері Ісуса Христа, яку величають Богородицею, Божою Матір’ю, або лагідно - Матінкою Божою. Її смерть (Успіння) за значенням не менш велична, ніж смерть і Воскресіння Самого Ісуса Христа. Успіння – у перекладі на сучасну мову –«засинання». За православною традицією, Діва Марія не померла, а заснула, після чого Син Божий забрав ЇЇ з собою на Небо. 

Успенський піст – доволі «молодий», з’явився 1000 року н.е., коли людство нарешті осягнуло значення і силу молитви, силу смирення Божої Матері та ЇЇ служіння Сину Божому. Марія за давніми молитвами є «чеснішою Херувим та славнішою без порівняння Серафим». Ніхто з жінок біблійної історії не мав таких порівнянь, як Марія.

Саме тому Успенський піст за суворістю прирівнюється до Великого посту. Хоча він триває лише два тижні, але для тих, хто не витримав Великий піст, це – ще одна спроба отримати благодать Божу.

Що можна і не можна їсти в Успенський піст: харчування по днях

Від 14 до 27 серпня не вживають м’ясо, олію і рибу (рибні страви дозволені тільки 19 серпня – на свято Преображення Господнього).

Основна їжа під час посту – картопля, овочі, горіхи, гриби, фрукти, ягоди. При цьому до Яблучного Спаса (19 серпня) краще відмовитися від вживання яблук, вина і винограду.

По понеділках, середах і п'ятницях Успенського посту віруючим слід дотримуватися сухоїдіння – дозволяються вода, хліб, сіль, фрукти та овочі в сирому вигляді, сухофрукти, горіхи, мед.

По вівторках і четвергах дозволяються гарячі страви без додавання масла. По суботах і неділях – гаряча їжа з маслом, вино.

Утім, щоб від посту була користь, відсутність тваринних продуктів на столі потрібно сприймати з радістю, як подолання егоїзму та подяку Богу за своє життя і життя своїх близьких.

Читайте також: Медовий Спас: коли відзначається та що не можна робити на Маковія

Що можна і що заборонено робити в Успенський піст

Але їжа – далеко не єдине, що слід обмежити! Набагато важливіше обмежити негативне насичення особистого простору та бути милосердними один до одного.

  • Дуже важливо думати, що говориш.

  • Знизити своє інформаційне навантаження, перекрити доступ у ваш внутрішній світ усім негативам.

  • Робити кроки назустріч Богу. А саме: молитися, читати та слухати Євангеліє й православні пісні на Youtube або інших онлайн-платформах тощо.

  • Каятися у всіх своїх гріхах, які можемо пригадати, і навіть у тих, що не можемо пригадати.

  • Не ображатися та намагатися прощати.

  • Подолати хоча б одну ваду або погану звичку.

  • Творити добрі справи милосердя, допомагати тим, хто потребує допомоги або просить про неї.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook