В Успенський піст не можна їсти м'ясні і молочні продукти.
Читайте також: Медовий Спас: що можна і не можна робити на свято Маковія
З Медового Спаса 14 серпня у православних віруючих починається Успенський піст. Він триватиме протягом двох тижнів і завершиться у свято Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня.
За суворістю Успенський піст порівнюють з Пасхальним, подібні і правила харчування, а також заборони на вживання продуктів тваринного походження. Молочні, м'ясні та рибні страви в період 14–27 серпня заборонені (у конкретні дні риба дозволяється). По понеділках, середах і п'ятницях необхідно дотримуватися сухоядения. По вівторках і четвергах можна їсти гарячі страви, але без додавання олії. В суботи і неділі дозволяється вживання гарячої їжі з рослинним маслом.
Раціон по днях в Успенський піст
Вівторок 14 серпня – день, коли дозволена гаряча їжа без олії. Цього дня також святкують Медовий Спас (Маковей), а в календарі православних свят – Походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього. На святковому столі можуть бути страви, приготовані з освяченого меду нового врожаю, маку. Всі страви та десерти повинні бути пісними.
Читайте також: Астрологи назвали найбільш ревниві знаки Зодіаку серед чоловіків
Середа 15 серпня – день сухоїдіння (термічно не оброблений рослинна їжа).
Четвер 16 серпня – гарячі страви без олії.
П'ятниця 17 серпня – сухоїдіння.
Субота 18 серпня – предпразднество Преображення Господнього. У меню посту допускається вживання гарячої їжі з олією, риба, келих червоного вина.
Неділю 19 серпня – свято Яблучного Спасу та Преображення Господнє. У цей день можна їсти гарячі страви з рослинним маслом, рибу і морепродукти, трохи вина. Головне частування святкового столу – яблука і пісні страви з додаванням цих фруктів.
Понеділок 20 серпня – день сухоїдіння.
Вівторок 21 серпня – термічно–оброблені страви без олії.
Середа 22 серпня – горіхи, фрукти і овочі в сирому вигляді без масла (сухоїдіння).
Четвер, 23 серпня – гарячі страви без олії.
П'ятниця 24 серпня – сухоїдіння.
Субота 25 серпня – страви з олією, риба, допускається вино.
Неділю 26 серпня – страви з олією, риба, келих вина.
Понеділок, 27 серпня – сухоїдіння.
Вівторок, 28 серпня – свято Успіння Богородиці, обмеження поста знімаються.
Читайте також: Як в Україні цього року відзначатимуть День Незалежності: Зеленський підписав указ
Що не можна їсти в Успенський піст
Список страв і продуктів, вживання яких заборонено тим, хто постує 14 – 27 серпня:
яловичина, свинина, птиця та інші види м'яса, а також м'ясовмісні продукти (ковбаси, сосиски, шинка та ін).
риба (за винятком кількох днів посту).
молочна та кисломолочна продукція.
тваринні жири (сало, вершкове масло) і продукти їх містять.
непостная випічка, цукерки.
морозиво.
алкогольні напої ( вино дозволено у вихідні дні).
Дозволені продукти в Успенський піст
Період посту припадає на серпень, коли фрукти і овочі – в достатку. Тому в піст не відчують нестачу вітамінів та поживних елементів. У меню Успенського посту дозволені всі види фруктів і овочів, каші. Бобові стануть відмінним джерелом білка, а горіхи і насіння – корисних жирів. Також допускається вживання грибів в будь–якому вигляді, пісний хліб, булочки, пряники.
Читайте також: Прогноз погоди на серпень: чого чекати від останнього місяця літа
У дні, коли дозволяється гаряча їжа, можна вибрати будь-який спосіб приготування – варіння, тушкування, запікання і навіть смаження на сковороді (масло допускається додавати по суботах і неділях).
Серед дозволених напоїв: чай, кава (без добавок), компоти, трав'яні відвари, узвари, киселі.
Проте, тим хто збирається постити, варто звернути увагу на самопочуття, наявність хвороб, і тільки після цього приймати рішення про суворість раціону. Також послаблення в пості повинні бути у дітей.
Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook
Коментарі
коментарів немає