Реорганізацій, а тим більше ліквідацій районних державних адміністрацій, в цьому році не передбачається. Про це йдеться на порталі Децентралізація.

Читайте також: В уряді повідомили, чи можливе перенесення місцевих виборів через карантин

Про це у коментарі порталу "Децентралізація" повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, коментуючи питання схвалення Урядом постанови ВРУ "Про утворення та ліквідацію районів". За його словами, утворення, реорганізація, ліквідація районних державних адміністрацій може розпочатися у 2021 році.

"Готується нова редакція проекту Закону "Про місцеві державні адміністрації". Ним і буде визначено їхні повноваження, регламентовано діяльність РДА, структура, чисельність. Пропозиції до законопроекту пройдуть широкі публічні обговорення. З прийняттям відповідного законодавства, Уряд прийме низку рішень щодо формування нових РДА та часові рамки перехідного періоду. За потреби, у районах, які будуть ліквідовані, можуть продовжити функціонування на певний період окремих структурних підрозділів РДА, які надають важливі послуги, наприклад соціального забезпечення. Так само не передбачається якогось тотального вивільнення працівників РДА, як це сьогодні хтось лякає. По перше, нові РДА повинні стати більш інституційно спроможними і дієвими і для їх комплектації потрібні висококласні службовці, які сьогодні є в РДА. По друге, громади отримали широкий спектр повноважень, для виконання яких також потрібні якісні кадри, яких поки що вкрай бракує. Хто б де не працював – він все одно живе в якійсь громаді, то ж зможе продовжити свою роботу чи у виконавчому комітеті ради громади, чи у Центрі надання адмінпослуг… Є багато інших варіантів", – прокоментував заступник Міністра.

Читайте також: Українцям дозволять голосувати онлайн на виборах восени

А як же людям з віддалених до райцентру громад тепер їздити до райдержадміністрацій, якщо відстань велика?

"Перше – потреби такої не буде. Всі необхідні послуги мешканці отримуватимуть на території своїх новоутворених громад – це і є сутність децентралізації, яка має наблизити послуги, в тому числі з районного рівня до громад. Друге – ми повинні створити систему послуг, коли не люди мають їздити до влади, а навпаки – влада до людей", – зазначив В’ячеслав Негода.

Які будуть повноваження у районних державних адміністрацій нових районів?

РДА у нових районах, до внесення змін до Конституції України, здійснюватимуть повноваження квазі виконавчих органів районної ради, оскільки районні ради не мають своїх виконавчих комітетів і завжди делегують свої повноваження РДА. У змінах до Основного Закону, як передбачається, це буде змінено. Також РДА здійснюватимуть координаційні повноваження між територіальними органами центральних органів виконавчої влади на районному рівні і забезпечуватимуть законність на відповідній території.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook