Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявляв, що вакцинація від Covid−19 в Україні почнеться в понеділок, 15 лютого, проте вона відкладається, адже перша партія вакцини від COVID-19 ще не надійшла.

Читайте також: В Україні зафіксували більше, ніж 2300 нових хворих на коронавірус

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що перша партія вакцин має надійти в Україну на цього тижня, пише "НВ".

Якщо це станеться, то перше щеплення зможуть зробити протягом доби з моменту надходження препаратів.

Ляшко уточнив, що йдеться про вакцини від COVID-19, які були закуплені за бюджетні кошти. Це вакцина від компанії AstraZeneca, яка має надійти в Україну з Індії. Очікується, що в лютому наша країна отримає першу партію вакцин в кількості від 500 тисяч до 1 млн доз. В цілому Україна отримала підтвердження на поставки 12 млн доз вакцини виробництва компаній AstraZeneca і Novavax.

Разом з тим точної інформації про постачання вакцини Pfizer, поки немає. За словами Ляшка, причина цього в складнощах бюрократичного характеру. Він додав, що Україна − одна з 17 країн, куди вакцину від коронавірусу поставляє механізм COVAX. При цьому, станом на 15 лютого вакцина Pfizer ще не надійшла до жодної з цих країн.

Читайте також: У ВООЗ повідомили, чи зафіксували в Україні нові штами коронавірусу

Перш ніж вакцина буде зареєстрована в країні, мали бути підписані угоди − між COVAX і Pfizer і між Pfizer і Україною. Відповідні документи повинні надійти в нашу країну вже 15 лютого. Тільки після цього вакцину офіційно зареєструють в Україні і зможуть бути запущені її поставки. Це може зайняти кілька днів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook