В Україні приблизно 40% усього м'яса, яке продається в супермаркетах, магазинах і на ринках, не відповідає заявленій якості. Терміни зберігання порушують, м'ясо замочують у розчинах на основі оцту, розморожену продукцію видають за свіжу.

Читайте також: В Україні до літа подорожчають продукти: що виросте в ціні

Про те, як порушують правила продавці м'яса в Україні та що робити, щоб не купити прострочений продукт, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Як продають «погане» м'ясо

В Україні близько 40% м'яса – неякісна продукція і фальсифікат, говорить деканеса факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування Лариса Баль-Прилипко.

Найпоширеніше – м'ясо зберігають із порушеннями температурного режиму або перевищують допустимі терміни. «Термін зберігання м'яса в холодильнику за температури від 0 до 4 градусів становить від 1 до 3 діб. Якщо м'ясо у вакуумі, термін зберігання може тривати до 5 діб. Але ніяк не більше», – говорить професорка Баль-Прилипко.

Трапляється також і фальсифікат, розповіла експертка з питань захисту прав споживачів «Споживча довіра» Олена Куликова. За її словами, в Україні фальсифікат м'яса зводиться до того, що під час купівлі один вид товару видають за інший. Під виглядом свіжого м'яса продають розморожену продукцію, а замість балику за його ціною реалізують інші частини туші.

«Коли ми говоримо про вибір м'яса, то наполягаємо, що краще його купувати в супермаркетах, – каже експертка, – Там теж бувають порушення, але все-таки супермаркети несуть відповідальність за якість продукції: беруть сировину офіційно у заводчика, мають документи, що підтверджують якість і безпеку. Зазвичай супермаркети працюють із великими господарствами і є ланцюжок простежуваності. А у великого виробника, зі свого боку, є репутаційні ризики. Ринкову ж продукцію в нинішніх умовах я ставлю під великий сумнів».

«На жаль, ринкові лабораторії не мають належного обладнання. Ті мінімальні перевірки, які вони проводять, можна вважати дуже умовними», – каже Куликова.

Читайте також: Українцям замість ковбаси продають фальсифікат: яку не можна купувати і як вибрати якісну

Як визначити фальсифікат

Як визначити, чи було м'ясо замороженим. Для цього, як розповідає Баль-Прилипко, досить у рукавичці, серветкою або через упаковку натиснути на м'ясо пальцем. «Так, щоб на ньому залишилася невелика ямка. Якщо м'ясо відразу ж повернеться в попереднє положення і ямка вирівняється, м'ясо свіже і не заморожувалося. А якщо ямка залишиться, така продукція повинна викликати питання», – говорить експертка.

Несвіже м'ясо можна визначити на запах. Навіть якщо продукція вимочувалася в різних розчинах, повністю перебити запах не вдасться. Перед купівлею, кажуть експерти, м'ясо обов'язково потрібно понюхати. Якщо є будь-які сторонні й неприємні запахи, його краще не їсти.

Як має виглядати м'ясо. Продукт на прилавку має бути в міру сухим. Не обвітрене, але й без рідини в лотку. Якщо з м'яса тече – значить його заморожували. «Щодо кольору, це від рожевого до темного червоного з темним відтінком, залежно від того, що це за м'ясо», – пояснює професорка.

«Не повинно бути зверху білої плівки. Такі плівки – бактерії дріжджів», – радить деканеса.

Не варто купувати м'ясо за акціями. Акційні пропозиції – це найчастіше продукція, термін зберігання якої закінчується. Тому купуючи м'ясо з великою знижкою, ви ризикуєте отримати неякісну продукцію. Крім того, зберігати таке м'ясо вдома не варто: воно може зіпсуватися вже наступного дня навіть у холодильнику.

В Україні в період свят і тривалих травневих вихідних попит на м'ясо та м'ясну продукцію традиційно зростає. У цей період у супермаркетах, магазинах і на ринках збільшують запаси, а потім розпродають зі знижками продукцію, термін зберігання якої вже закінчується. І щоб не отримати зіпсований товар, передусім перевіряти якість повинні самі українці.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook