У разі ухвалення Верховною Радою законопроєкту №4201 "Про обчислення часу в Україні", буде встановлено єдиний київський час, який відповідає теперішньому зимовому часу (UTC +2).

Читайте також: В Україні можуть скасувати переведення годинників: що відомо

У документі, автором якого є перший віцеспікер парламенту Руслан Стефанчук, зазначено, що цьогоріч перехід на зимовий час заплановано в ніч із суботи (24 жовтня) на неділю (25 жовтня), передає Обозреватель.

"Сподіваємося, що в разі підтримки Верховною Радою України, це сезонне переведення стрілок годинника стане останнім, оскільки в законопроєкті чітко передбачено, що сезонний перехід часу не застосовується", – йдеться в пояснювальній записці.

Автор посилається на думку більшості науковців та лікарів про те, що щорічне переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад має низку негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я громадян у період адаптації до "літнього" та "зимового" часу.

Читайте також: Перехід на літній час: коли в Україні переводять годинники та як адаптовуватися

"Такий "сезонний часовий стрибок" призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативним чином відображається на загальному стані, як фізіологічному, так і психологічному. Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб", – підкреслив Стефанчук.

Також наукові дослідження пов'язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем, оскільки вони переривають біологічні цикли.

Крім того, доведено, що переведення годинника не допомагає енергозбереженню.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook