Вартість нафти на міжнародних ринках може вже найближчим часом злетіти з 74,7 до 100 доларів за барель. Це призведе до подорожчання бензину марки А-95 з 28,85 до 35 грн за літр.

Читайте також: Власникам вантажівок надсилатимуть «листи щастя»: деталі

Такий прогноз виданню UBR озвучили експерти ринку. Так, про те, що нафта подорожчає до 100 доларів за барель, повідомляло видання Bloomberg. Вони прийшли до такого висновку, опитавши ключових топменеджерів нафтових компаній (таких як Royal Dutch Shell і Total).

Експерти енергетичних ринків Олександр Сіренко та Сергій Куюн впевнені, що якщо барель нафти Brent досягне в ціні 100 доларів, то на українських АЗС літр бензину А-95 подорожчає до 35 грн. Експерти пояснюють це існуючою залежністю: при подорожчанні бареля на кожні шість-сім доларів вартість роздрібного бензину в Україні збільшується на 20 копійок.

Читайте також: Кабмін затвердив закон про впровадження е-квитка у громадському транспорті країни

«Тобто 5 доларів на нафті – це гривня на літрі бензину і дизеля. Якщо з 75 котирування виростуть до 100 доларів, тобто на 25 доларів, до нинішньої граничної ціну потрібно буде додати ще 5 грн. Відповідно, цінник перевищить 35 гривень за літр», – пояснив Куюн.

Головна причина значного подорожчання нафти – відновлення світової економіки після кризи. Зараз в світі ростуть практично всі сировинні ринки, це в тому числі дозволяє отримувати більш високі експортні виручки і Україні.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook