В Україні в офіційному виданні опублікували закон №3623, який дозволить автоматично призначати пенсії і перейти на електронні трудові книжки. Нові правила набудуть чинності в червні 2021.

Читайте також: Пенсії в Україні перерахують ще раз через кілька тижнів: кого зачепить

Про це пише "Голос України". Якщо у людини є трудовий стаж до 2000 року, буде можливість занести цю інформацію в електронний реєстр – самостійно або за допомогою роботодавця. Тоді зберігати трудову книжку як носій інформації зовсім не потрібно.

Головні нововведення:

Під час оформлення на роботу можна буде не подавати трудову книжку – досить паспорта, ІПН та інших документів (якщо того вимагає роботодавець і дозволяє закон, наприклад довідки про медичний огляд).

Читайте також: В Україні на пенсію можна буде вийти в будь-якому віці: є умова

Одне з найважливіших нововведень – пенсію тепер нараховуватимуть автоматично. Не доведеться звертатися до Пенсійного фонду, збирати довідки, доводити свій стаж і підтверджувати його. Закон про пенсійне забезпечення дозволяє українцям вилучити той час роботи, коли у них був низький заробіток. Пенсійний фонд спочатку має рахувати так, як вигідніше майбутньому пенсіонерові. Але якщо раптом виникнуть проблеми, вже після призначення виплати можна буде звернутися до чиновників із проханням провести перерахунок.

Українці зможуть отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в інтернеті. Такий документ може знадобитися, якщо того вимагає роботодавець (наприклад, для конкурсу на посади у вас має бути стаж у відповідній сфері). Правда, для цього потрібно оформити електронний цифровий підпис. Також у Кабміні розглядають можливість використовувати технологію BankID. Тобто ідентифікувати себе можна буде і за допомогою банківської картки.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook