В Україні офіційно зняли обмеження на відключення населення за заборгованість з оплати вартості комунальних послуг, яка передбачалася законодавством щодо умов адаптивного карантину (для непоширення коронавірусної інфекції).

Читайте також: Скільки українці та поляки платять за комуналку

Це стало можливим після ухвалення закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», повідомляє ExPro.

До прийняття таких змін, на період дії карантину та 30 днів після нього, заборонялося нарахування пені і штрафів за заборгованість за житлово-комунальні послуги та припинення надання таких послуг.

Згідно правок в законі така заборона буде діяти тільки в регіонах, де встановлено «червоний» рівень епідеміологічної небезпеки.

Постачальники мають право відновити відключення через 30 днів після того, як регіон вийде з «червоної» зони карантину. Таким чином, комунальні підприємства зможуть відключати боржників від газу, електроенергії та інших видів комунальних послуг.

Читайте також: В Україні запрацює нова система для перевірки отримувачів субсидій

Щоб відновити подачу комунальних послуг у разі відключення, побутовим споживачам, крім погашення заборгованості, доведеться також сплатити послугу повторного підключення. Наприклад, в залежності від технічних умов та регіону витрати побутових споживачів на відключення від електроенергії за борги і повторного узгодження протоколу можуть становити від 600 до 2000 грн.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook