У червні в Україні проведуть щорічний перерахунок пенсій пенсіонерам, що працюють. Він буде здійснений автоматично, звертатися в Пенсійний фонд громадянам не потрібно.

Читайте також: Розповіли, що буде з податками після введення накопичувальної пенсії

Однак за заявою особи розмір її пенсії може бути переглянутий у будь-який час за наявності обов'язкової умови – закінчення чергового періоду роботи тривалістю 2 роки. Про це в ефірі телеканалу «UA: Перший» заявив радник міністра соціальної політики Микола Шамбір.

«Перерахунок працюючим пенсіонерам проводиться щорічно з 1 квітня. Для цього враховується останній період роботи особи до лютого включно. Це зроблено спеціально для того, щоб людям не треба було йти до Пенсійного фонду. Але пенсіонер може і сам звернутися до Фонду для перерахунку виплати, як тільки у нього закінчується черговий 2-річний період роботи. Тобто, якщо у людини цей період закінчується у вересні, то вже в жовтні вона може самостійно звернутися до ПФУ для перерахунку пенсії. І такий перерахунок буде проведений із моменту звернення до органів Фонду з відповідною заявою», – пояснив Шамбір. За його словами, якщо особа самостійно не звернулася до Фонду, то їй перерахунок пенсії буде здійснено автоматично тільки з квітня наступного року.

Водночас, як зазначив радник міністра, у червні пенсіонери, що працюють, отримають не тільки підвищений розмір пенсії у зв'язку з індексацією, а й доплату за квітень-травень.

«Те, що перерахунок проводиться в червні, а не в квітні, пов'язано лише з впровадженням квартальної звітності. Для того, щоб отримати дані про періоди роботи пенсіонерів до лютого включно, треба дочекатися даних звіту, які подаються до 9 травня. Відповідно, інформація про роботу і стаж стає доступною тільки до червня. Але все одно перерахунок буде проведений з 1 квітня. У червні люди отримають доплату за квітень-травень», – констатував Шамбір.

Читайте також: З якою квартирою не дадуть субсидію: актуальні норми житла

На запитання ведучого про те, на яку суму доплату до пенсії можна розраховувати, радник міністра відповів: «Сума доплати для працюючих пенсіонерів є дуже індивідуальним показником, оскільки все залежить від зарплати і страхового стажу людини, але в середньому збільшення пенсії буде на 170-180 грн».

Нагадаємо, згідно зі ст. 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» з 1 квітня 2021 року Пенсійний фонд повинен провести перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам. На індексацію можуть розраховувати близько 2 млн осіб.

Зокрема, пенсію перерахують тим пенсіонерам, які працюють, і кому виплата була призначена або перерахована до 1 квітня 2019 року. Перерахунок пенсії залежить від зарплати і тривалості страхового стажу та визначається для кожного пенсіонера індивідуально.

Перерахунок буде проводитися без додаткового звернення громадян до органів ПФУ. Виплати перерахують особам, які після призначення пенсії продовжували працювати й отримали не менш ніж 24 місяці страхового стажу, або менш як 24 місяці страхового стажу, але після призначення пенсії пройшло не менш ніж два роки.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook