В Україні подорожчає вартість транспортування електроенергії на підприємства промисловості на 30% вже з 1 грудня 2020 року. Експерти кажуть, що швидке підвищення вартості світла стане ударом не тільки для промисловості, але і для простих українців, оскільки вплине на курс долара й інфляцію. Таку думку висловив президент об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

Читайте також: Українцям заборонили самовільно відмовлятися від центрального опалення

Коментуючи відповідне рішення Нацкомісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЭКУ), експерт нагадав, що не так давно, влітку 2020 відбулося підвищення вартості електроенергії в 1,5 раза. Про це він сказав в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Мова йде про чергове підняття цін на транспортування електроенергії. Останнє таке підвищення було влітку цього року – в 1,5 раза. Зараз з 1 грудня піднімається ще ціна транспортування електроенергії на 30%. Заплатять за це всі. Помилково припускати, що це торкнеться тільки промисловості. У підсумку це все одно перейде на вартість товарів для кінцевих споживачів і за це заплатять всі громадяни країни", – підкреслив Каленков.

Читайте також: Доведеться платити більше: українцям перерахують норматив на газ

Також експерт наголошує, що конкурентоспроможність українських товарів на міжнародному ринку буде знижена за рахунок необхідності підвищення вартості продукту.

"Ми менше зможемо продати на світових ринках металопродукції – однієї з основних статей нашого експорту. Це вплине і на курс, і на інфляцію. Тут негативний вплив на громадянина України не тільки через підвищення цін на електроенергію, але й опосередковано, коштом зменшення надходжень у бюджет, тиску на курс, збільшення інфляції", – зазначив президент об'єднання "Укрметалургпром".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook