Земля в Україні за місяць роботи ринку подорожчала в 3 рази в доларовому еквіваленті. При цьому попит на неї продовжує поступово збільшуватися.

Читайте також: В Україні здорожчає земля під забудову

Про це розповів експерт із земельних питань KSE (Київська школа економіки) Олег Нів'євський, повідомляє «24 канал».

«З 15 липня по 10 серпня в гривневому еквіваленті ціна виросла в 4 рази. У доларовому – в 3 рази. Досить добре росте. Фундаментальні фактори говорять про те, що населення планети зростає, їсти всі хочуть. Попит на землю зростає», – сказав він.

Фахівець відзначив, що ціна на землю значно зросте в 2024-му. Якщо наразі землю дозволили купувати лише фізособам, то через 3 роки цю можливість нададуть і юридичним особам. При цьому іноземців до покупки не допустять.

За оцінками KSE, вже в найближчі кілька років після відкриття ринку землі країна отримає додатково близько $2 млрд, тобто 1,5% зростання всього ВВП. «За перший місяць ринку землі середня ціна за український гектар складає приблизно 40 тис. грн», – заявив міністр аграрної політики Роман Лещенко.

Нагадаємо, в Україні чорноземи складають близько 9% світових запасів, 30% – європейських. При цьому середня вартість українського гектара становить всього близько однієї тисячі доларів, тоді як в Італії досягає 50 тис.

Читайте також: Понад 4 тисячі угод: у яких областях найбільше продавали землю

У країнах ЄС вартість гектара землі становить:

  • Італія – $50,2 тис.

  • Данія – $20,8 тис.

  • Іспанія – $15,3 тис.

  • Франція – $7 тис.

Відзначимо, в Україні з 1 липня втратив силу мораторій на продаж землі сільгосппризначення, її тепер дозволили купувати і продавати. Поки що купувати ділянки зможуть лише фізичні особи – громадяни України. Максимальний розмір земельної ділянки – 100 га на людину.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook