Вакцинація – це єдиний засіб для профілактики небезпечних інфекційних захворювань. 

Читайте також: Грип на Волині: як вберегтися від хвороби і скільки це коштуватиме

Про це в інтерв’ю "Під Прицілом" розповіла міський педіатр управління охорони здоров’я Луцької міської ради Ніколаєнко Світлана Йосипівна.

 

Ніколаєнко Світлана Йосипівна

"Крім щеплення, ліків від деяких хвороб просто не існує", – зазначає медик, додавши, що український національний календар щеплень набагато вужчий ніж у інших країн світу.

Як переконує педіатр, варто довіряти медикам та проводити вакцинування своїм дітям, аби в майбутньому уникнути страшних хвороб.

1.Світлано Йосипівно, скажіть, будь ласка, що таке вакцинація та як вона працює?

– Вакцинація або імунізація – це захист організму від інфекцій, яка полягає у введенні антигену в організм для вироблення захисної імунної відповіді і забезпечує стійкість до певних інфекційних захворювань.

2. Як правильно провести щеплення?

– В Україні існує Національний календар щеплень, згідно якого обов’язковими є щеплення від туберкульозу, дифтерії, правцю, поліомієліту, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В та Hib-інфекцій – це основні обов’язкові щеплення.

3. Які захворювання належать до Hib-інфекцій?

– Гемофільна інфекція типу b (Hib) – бактерія, що спричиняє тяжке захворювання (ХІБ-інфекція, гемофільна інфекція). Серед ХІБ-захворювань є: менінгіт, пневмонія, тяжкі захворювання горла, що ускладнює дихання (епіглотит), інфекцією крові (сепсис), суглобів (артрит), кісток (остеомієліт), серцевої сумки (перикардит). Бувають навіть випадки, що це може призвести до смерті.

Відповідно, у даному календарі прописано скільки, коли і як проводити вакцинацію.

 

Національний календар щеплень

4. Чи несе вакцинація загрозу?

– По-перше, вакцинація не може нести загрозу, тому що це захист організму від інфекційних захворювань. Це означає, що коли ми проводимо вакцинацію, то в організмі виробляються антитіла, які "зустрічають" інфекцію та боряться з нею. Усі ці захворювання, які є в календарі – це основні небезпечні епідемічно поширені захворювання. От, до прикладу кір, спалах якого несе за собою смертельні випадки в Україні.

5. Яке ставлення батьків до вакцинації та чому з’явилось упередження щодо небезпеки щеплень?

– Особисто я вважаю, що в них упереджене відношення не до небезпеки, а просто суб’єктивного характеру. Адже небезпека – це інфекційні захворювання. Якщо в більшості інфекцій, від яких проводиться вакцинація – то це інфекції, які не лікуються, тобто проти яких немає специфічного лікування. Єдиним захистом від таких захворювань є тільки вакцинація. Наприклад, дифтерія, правець та кір – специфічного лікування не мають і від яких можуть бути летальні випадки.

Загалом, мотивацію батьків, які відмовляються робити щеплення своїм дітям важко пояснити. Більшості із них вважають, що вакцина неякісна, хоча це міфи, якими живуть батьки. Натомість, уся вакцина, яка використовується в Україні надходить до нас централізовано. Її закуповує дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) за угодою із МОЗ за кошти державного бюджету. Вакцина сертифікована і перевірена, має логотипи захисту. Ми з впевненістю говоримо, що вона безпечна, тому вакцинацію проводити обов’язково. Більшості батьків знаходяться під дією соцмереж, телебачення, хтось комусь щось сказав, тобто це чисто суб’єктивні причини, які не мають підтвердження того, що вакцинація небезпечна.

Читайте також: Які щеплення потрібно робити в дорослому віці

6. Чи вистачає вакцин у Луцьку для профілактики небезпечних захворювань?

– Ми забезпечені вакцинами від захворювань на 100%.

7. А про що свідчать цифри? Яка статистика вакцинації у Луцьку за 2018 рік?

– Статистика вакцинації невтішна. Але перш ніж перейти до статистики, я хочу акцентувати увагу на такому понятті як "колективний імунітет".

Колективний імунітет – це імунітет певної території, певної групи населення (наприклад, колективний імунітет у Луцьку). Тож, за принципом даного імунітету, якщо 95% населення щеплено, то можна сказати, що на території присутній колективний імунітет, який не дає поширенню інфекцій в середовищі і, дякуючи колективному імунітету, 5% людей можуть бути не щепленими (оскільки є діти та дорослі, яким протипоказано робити щеплення), але вони все рівно будуть захищеними від епідемій.

Що маємо ми в Луцьку по основних позиціях вакцинації: від поліомієліту вакциновано 32% населення; від дифтерії і працю – 40%; від кору, паротиту і краснухи – 55%; від гепатиту В – 40%; ХІБ – 40%. Тож я можу з упевненістю сказати, що в нас немає колективного імунітету і відповідно ми маємо на даний час випадки кору – це школа №2, де захворіла невакцинована дитина та школа №12, де дитина не має ре-вакцинації (тобто другого щеплення, оскільки від кору потрібно робити 2 щеплення).

8. Які щеплення потрібно робити дітям та дорослим?

– Практично уся вакцинація проводиться у дитячому віці, а саме до 16 років. Єдине, вакцинація, яка проводиться протягом усього життя – це вакцинація від дифтерії та правцю, яку потрібно проводити кожні 10 років. Від кору можна робити вакцинацію до 30 років, якщо нема даних про ре-вакцинацію.

Якщо дорослі давно робили вакцинацію від дифтерії, то необхідно звернутися до центру первинної медичної допомоги, які розташовані територіально до кожної людини і скласти індивідуальний графік щеплення. Вакцина в наявності є, тому можна звертатися. Вакцинація проводиться дорослим кожні 10 років.

9. Що таке БЦЖ? Чому потрібно робити щеплення БЦЖ?

– БЦЖ – це скорочення від Бацила Кальметта-Герена – це єдина існуюча вакцина в світі проти туберкульозу і згідно нашого календаря щеплень, вона проводиться при народженні, тобто одноразово в пологовому будинку.

10. А що стосовно вакцинації від грипу, потрібно її робити і коли?

–З 1 жовтня 2018 року розпочався епідемічний сезон на захворювання ГРВІ та грип і звичайно, що кожного року є бажаючі вакцинуватись, але не дуже поширено серед населення. Звичайно ж що у всьому світі найефективнішим методом профілактики від грипу вважається все-таки вакцинація.

Найпоширенішою помилкою в людей є самолікування, яке інколи може призвести до "плачевних" результатів. Потрібно завжди звертатися до фахівця. Перше, що потрібно робити при захворюванні на ГРВІ чи грип – це багато пити.

11. Які є види грипу?

– Цього року в Україні очікується циркуляція певних видів грипу, які уже визначені Всесвітньою організацією здоров’я – це вірус грипу А (Мічиган), вірус грипу А (Сінгапур), вірус грипу В (Колорадо). Назви їхні походять від місця, де він виник та найбільше поширений. Наразі в Україні уже є наявна вакцина проти грипу – це вакцина французького виробника "Ваксі грип", яка вартує 280 гривень та вакцина корейського виробника "Джусі флі", яка вартує 220 гривень. Ці вакцини уже є доступними та їх можна знайти в аптеках.

Проте, вакцинація від грипу не є обов’язковою та не включена до Національного календаря щеплень і відповідно вакцина не надходить централізовано до лікувально-профілактичних закладів.

Читайте також: В Україні оновлено Національний календар профілактичних щеплень

12. Чи є невакцинована людина загрозою для оточуючих? Якщо так, то чому?

– Я б сказала по-іншому: невакцинована людина не є загрозою для оточуючих, а навпаки, загрозою для неї є всі інші. Те, що людина невакцинована, є загрозою в першу чергу для неї самої, адже вона може легко захворіти. Ми це бачимо і зараз, у ситуації, яка склалася: на кір хворіють тільки невакциновані діти.

До прикладу, у Чернігівській та Київській області зафікусвали спалахи дифтерії, на яку захворіли також невакциновані діти.

13. Чи бували випадки, про які вам відомо, коли під час щеплення були ускладнення або ж воно викликало реакцію організму?

– Перед проведенням вакцинації, обов’язково повинен бути огляд лікаря, який дає дозвіл на проведення щеплення.

Особисто за моєї практики ніколи не було ускладнень від вакцинації. Незважаючи на те, що сучасні вакцини, є достатньо безпечними – жодна з них не може абсолютно повністю виключити ризик розвитку післявакцинальних реакцій та поствакцинальних ускладнень. Післявакцинальна реакція – це порушення стану здоров’я, що розвинулося після вакцинації та швидко минає без наслідків і характеризується короткою тривалістю – від кількох годин до 1-2 діб.

Можливі місцеві та загальні реакції організму. Місцеві реакції проявляються у місці введення і можуть проявлятися припухлістю та почервонінням протягом 1-2 діб. Загальна реакція проявляється у вигляді підвищення температури тіла від 38 до 39 градусів, яка також знижується протягом 1-2 діб. Проте, такі реакції бувають не часто.

Можливі ускладнення, які можуть бути при недотриманні технології виготовлення вакцини, порушення вимог транспортування та збереження. Будь-яку вакцину потрібно зберігати у відповідних умах та при певній температурі, дотримуючись так званого "холодового ланцюга". Неправильне зберігання – призведе до того, що вакцина просто не подіє і людина захворіє.

14. А що стосовно цінової політики: що дешевше – вакцинація, чи лікування хвороби?

– Тут, я вважаю, що можна і самому порахувати, що вигідніше – зробити безкоштовну вакцинацію чи потім захворіти, лікуватися, при чому більшість захворювань дають серйозні ускладнення і коли їх уже лікувати, то у ціновому аспекті це виливається в не одну копійку.

15. Чи можете ви назвати декілька фактів, чому потрібно робити вакцинацію?

 На сьогоднішній день вакцинація – це єдиний спосіб захистити організм від інфекційних захворювань і спричинених ними ускладнень. Цілий світ вакцинує своє населення. У всіх, крім України, рівень вакцинації населення дуже високий. Достатньо назвати всього 5 причин, чому варто робити вакцинацію:

  • Вакцинація захищає дитячий організм від інфекційних хвороб. Є багато захворювань, які важко переносяться організмом, а тому щеплення виробляють імунітет

  • Крім щеплення, ліків від деяких хвороб просто не існує, а тому вони допоможуть уникнути таких важких захворювань як дифтерія, гепатит, поліомієліт, кір.

  • Вакцинація захищає дітей, яким заборонено робити щеплення. Є діти, яким категорично не можна проводити вакцинацію за станом здоров’я, а існує поняття "колективний імунітет", про який ми уже говорили, і в такому випадку він спрацьовує: якщо всі вакциновані, то та дитина захищена і може контактувати з усіма.

  • Щеплення створює імунітет і до інших інфекційних хвороб, тому що працює імунітет у всьому організмі.

  • Відмова від щеплень – це брак знань. Краще вакцинацію проводити своєчасно. Це гарантує дитині належний захист від інфекцій, а батькам дає впевненість, що їхня дитина не захворіє.

Найважливішим є те, що всі хвороби, від яких проводиться вакцинація – це дуже важкі захворювання, які відбиралися роками і від яких більше немає ніякого захисту.

16. Як проводять вакцинацію у світі?

– Кожна країна має свій календар щеплень, згідно якого вона проводить вакцинацію. Більшість країн мають розширеніший календар, де вакцинують і від менінгіту, і від вітряної віспи, натомість у наш входять тільки основні захворювання.

Читайте також: Українці отримають можливість безкоштовно вакцинуватися у приватних клініках

17. Чи може дитина відвідувати дитячий садок і школу без щеплення?

– Ні, не може! Існує Закон України "Про санітарно-епідемічне благополуччя" та "Про захист від інфекційних захворювань", в яких є статті, де чітко написано, що щеплення від поліомієліту, дифтерії, правцю, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи в нашій країні є обов’язковими.

В законі України "Про захист від інфекційних хвороб" є стаття №15, у якій написано, що діти, які не вакциновані не можуть відвідувати дитячі колективи.

Якщо завідуючі дитячих садочків, на свою відповідальність, беруть невакцинованих дітей, ми ж не можемо їм цього заборонити, і вони хворіють, або, не дай Боже, і гірше, уся відповідальність лежить на завідуючій. І якщо батьки подадуть на неї до суду, то вона може сісти за ґрати. Але батьки цього не розуміють.

Чому багато невакцинованих дітей відвідують школу? Тому що у нас є ще закон України "Про освіту" , який не дозволяє дітям не ходити до школи, тому директори ЗОШ виконують свої правила. Від МОЗ надійшов лист, який говорить, що у школі можуть бути і інші види занять, наприклад, домашнє навчання, індивідуальне навчання. Не хочете вакцинуватись – вчіться на дому!

А що стосується садочків, то немає закону України про  те, що дошкільна освіта є обов’язковою – хочеш води, хочеш не води! Тут ми абсолютно захищені.

 

 

На завершення розмови Світлана Йосипівна побажала всі міцного здоров’я та наполегливо рекомендувала усім, хто не зробив щеплення, аби захистити себе та своїх дітей від інфекційних хвороб.

Прийма Вікторія

Передрук заборонений

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter