Слідство у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета підозрює щонайменше п’ятьох людей: медсесрту одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугар, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенків.

Читайте також: Смерть журналіста Комарова: справу перекваліфікували в "умисне вбивство"

Про це керівники правоохоронних органів повідомили на брифінгу у Києві, тоді як обшуки у підозрюваних тривають, пише "Українська правда".

Начальник кримінальної поліції Євген Коваль розповів, як встановлювали цих осіб, які засвітилися у різних справах і спершу не виглядали як група. Допомогли правоохоронцям у цьому непрямі докази та записи телефонних розмов.

Проаналізувавши інформацію щодо 35 фактів подібних злочинів, слідство з чотирьох основних версій вбивства Шеремета – помилка в об’єкті злочину, побутові та міжособистісні мотиви, професійна діяльність чи дестабілізація – зупинилося на останній версії: дестабілізація ситуації в державі шляхом вбивства відомої особи.

Особливу увагу слідчих привернули два злочини: підрив електроопори в Херсонській області 21 листопада 2015 року та невдалий замах на бізнесмена Ч. у Косові Івано-Франківської області у 2018 році

Одним із фігурантів був Андрій Антоненко, а він тісно спілкувався з Юлією Кузьменко та громадянином К, "Електриком", які є співмешканцями

Із ними спілкувалися також громадянин В., псевдо "Пістолет", Владислав Грищенко ("Буча") та Інна Грищенко ("Пума"), які причетні до замаху в Косові.

Коли Грищенків затримали, слідчі зафіксували, що на судові засідання ходять друзі затриманих, – і виявили групу.

Коваль показав записи, які свідчать: виклик на допит у справі Шеремета одного з членів групи не викликав подиву у членів групи і сприймався ними як загроза.

Після першої повістки представники групи занервували – Ваня-"Пістолет" покінчив життя самогубством наступного дня після виклику на допит, "Електрик" намагався накласти на себе руки.

Інна Грищенко розцінила самогубство "Пістолета" як сприятливий для них факт і все складається "так, як нам треба". Вона говорила чоловікові Владиславу (це є на записах): "Він не вивіз Шеремета. Думаю, що Шеремет – це було останнє… Тобі це буде в плюс, тепер вертіти будемо, як хочемо".

"Ми виокремили підозрюваних: Яна Дугар, Юлія Кузьменко, Антоненко і подружжя Грищенків. А крім цього слідство надало на експертизу… відеозразки з камер, розташованих поблизу місця вбивства Шеремета", – сказав Коваль.

Читайте також: Чому досі не знайшли вбивць Шеремета?

Слідство провело аналіз ходи фігурантів.

Зокрема, Яна Дугар потрапила на камери і її ідентифікували як людину, яка знімала авто Шеремета до закладання вибухівки.

За версією правоохоронців, закладала вибухівку під авто співзасновниці "Української правди", яким користувався Шеремет, Юлія Кузьменко, а допомагав Андрій Антоненко.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook