Під час пандемії ми всі почали триматися подалі від тих, хто кашляє або чхає. Але навіть під час спілкування з інфікованою людиною протягом пів хвилини на відстані двох метрів, ви легко можете заразитися, вважають автори нового дослідження.

Читайте також: У МОЗ розповіли, коли можна буде зробити платне щеплення від COVID-19

Вчені Університету Кембриджа змоделювали передачу вірусу з урахуванням розміру крапель, які потрапляють в навколишнє середовище під час кашлю або розмови, а також різних факторів – складу вірусного аерозолю і часу осідання, пише 24 канал з посиланням на Proceedings of the Royal Societ.

Автори також проаналізували ризик зараження з урахуванням вірусного навантаження у хворих COVID-19, розрахувавши необхідну для зараження дозу вірусу на підставі дослідження іншого коронавірусу. Результати показали, що ризик передачі вірусу однаково високий при кашлі й розмові, якщо перебувати без маски на відстані 2 метрів від зараженого.

Навіть через годину після того, як інфікована людина поговорила всього 30 секунд, крапельна суспензія, яка залишилася в повітрі містить більше вірусної маси, ніж після кашлю. Саме тому люди так легко заражаються в приміщеннях з поганою вентиляцією, вважають вчені.

Ви можете навіть не взаємодіяти з хворим на COVID-19, а просто опинитися в тому ж місці, де він був годину тому, і заразитися. Аналіз також показав, що при розмові або кашлі вірусним частинкам потрібно всього кілька секунд, щоб подолати відстань понад два метри та досягти нової "мішені".

Читайте також: У місті на Волині помер інфікований коронавірусом чоловік

Автори дослідження підкреслюють необхідність носіння масок, дотримання соціальної дистанції та хорошої вентиляції в приміщеннях, яка не дозволить накопичуватися вірусному аерозолі – всі ці фактори безпосередньо впливають на ризик зараження.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook