Звичайний домашній пил містить безліч хімічних речовин, які можуть прискорити розвиток жирових клітин, а також спровокувати різні захворювання.

Читайте також: Гаджети завдають непоправної шкоди

До такого висновку прийшли дослідники з Даремського університету після того, як виявили, що в пилу зустрічаються сполуки, які порушують роботу ендокринної системи, пише Medical News Today.

Такі речовини іноді присутні в побутових миючих засобах і навіть у предметах, які ми використовуємо щодня. Багато пластмас, наприклад, містять фталати, які руйнують роботу ендокринної системи.

Читайте також: Діти та соціальні мережі: 5 лайфхаків, як зменшити негативний вплив технологій

Ці хімічні речовини становлять загрозу для здоров'я, оскільки численні дослідження пов'язують їх з проблемами безпліддя, хвороби печінки, раком і ожиріння в дитинстві.

Для поточних досліджень професор Крістофер Касотіс і його команда зібрали зразки побутового пилу з 194 будинків у центральній частині Північної Кароліни з метою вивчення впливу хімічних компонентів пилу на метаболічну здоров'я жителів.

Спершу дослідники витягли хімічні речовини із зразків пилу. Потім вони протестували дію речовин in vitro, намагаючись з'ясувати, чи будуть хімічні суміші стимулювати розвиток жирових клітин.

Дослідники повідомляють, що навіть дуже низькі концентрації хімічних речовин, присутніх у зразках пилу, дійсно сприяли зростанню попередників жирових клітин (з яких розвиваються дорослі жирові клітини) і, отже, зростання жирових клітин.

"Ми виявили, що дві третини пилових екстрактів здатні стимулювати розвиток жирових клітин", – пояснив автор дослідження Кассотис.

Всього дослідники виявили понад 100 різних хімічних речовин у зразках побутової пилу, і близько 70 з них відіграють важливу роль у зростанні жирових клітин. Близько 40 з цих хімічних речовин відіграли певну роль у розвитку жирових клітин-прекурсорів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook