Вчені встановили, що інфекція коронавірусу (SARS-CoV2) вражує переважно верхні дихальні шляхи та респіраторнийтракті її найбільш поширеним клінічним проявом є двостороння пневмонія. Між тим, вона часто поширюється за межі дихальної системи та може обумовлювати прояви ураження інших органів. Ряд клінічних звітів, опублікованих останнім часом, вказують зокрема на суттєве ураження шлунково-кишкового тракту інфекцією SARS-CoV2. Про це інформують на сайті Національної академії медичних наук України.

Читайте також: На Волині хворий на коронавірус чоловік вбив себе

Даний аспект проблеми дозволяє виділити 2 основних питання: перше – стосується шлунково-кишкових симптомів та їхнього впливу на перебіг основного захворювання, і друге – це можливе виділення вірусу (або фрагментів його РНК) з калом пацієнта та ролі цього фактору у механізму фекально-оральної передачі вірусу. 

Іноді симптоми ураження шлунково-кишкового тракту можуть передувати появі бронхо-легеневих скарг і навіть виходити на перший план у розвитку клінічних проявів захворювання. За останніми даними майже у 10% дорослих пацієнтів шлунково-кишкові симптоми були першими симптомами СОVІD-19, при цьому у дітей такі симптоми відмічалися частіше. Також є свідчення, що наявність ураження травної системи часто асоціюється з більш важким перебігом захворювання.

Це важливо знати, тому що, якщо лікарі-фахівці звертають увагу тільки на респіраторні симптоми, щоб діагностувати COVID-19, вони можуть пропустити випадки, первинно представлені позалегеневими симптомами, і в цьому разі COVID-19 може бути діагностовано із запізненням та мати фатальні для пацієнта наслідки.

Шлунково-кишкові симптоми при інфекції COVID-19 найчастіше включають зниження або повну втрату апетиту, нудоту, блювання, діарею та біль у животі. Частота та спектр цих симптомів досить суттєво відрізняється у різних дослідженнях і коливається від 11,4% до 50% хворих на COVID-19. Відомо, що відсутність апетиту реєструється як найбільш частий симптом, але він є найменш специфічним серед усіх шлунково-кишкових проявів та може бути пов’язаним переважно з системним запаленням і загальним нездужанням, обумовленими вірусною інфекцією, а зовсім не ураженням травної системи. 

Читайте також: У МОЗ повідомили, у яких областях України можуть ввести жорстокий карантин

Приблизно у третини пацієнтів з COVID-19 серед симптомів захворювання спостерігається діарея, яка представляє найбільш значущу клінічну проблему ураження шлунково-кишкового тракту. Частота діареї, за різними даними коливається в діапазоні від 11% до 17%, але досягала 31% в групі медичних працівників з пневмонією, обумовленою SARS-CoV2. Окрім впливу діареї на загальний стан пацієнта, вона сприяє погіршенню клінічного перебігу інфекційного захворювання. У пацієнтів з СОVІD-19 виникнення діареї може обумовлюватися різними механізмами і їх необхідно враховувати при виборі терапевтичних заходів. До таких заходів відносяться припинення застосування антибіотиків або переведення пацієнта на антибіотики іншого класу, призначення препаратів, які впливають на мікробіом кишечника, щоб усунути дисбіоз, та призначення стандартних протидіарейних лікарських засобів. кишечника.

Втрата апетиту найбільш характерна для дорослих (39,9-50,2%), діарея спостерігається з однаковою частотою як у дорослих, так і у дітей (2-49,5%), блювота частіше зустрічається у дітей.

Іншою важливою особливістю ураження шлунково-кишкового тракту у пацієнтів з COVID-19 є виявлення коронавірусу в калі людини вже після того, як респіраторні симптоми хвороби, наприклад, кашель, чхання і задишка були усунені. Це говорить про те, що вірус може розповсюджуватися через так званий “фекально-оральний” шлях передачі.