Вакцини від коронавірусу компаній-виробників Pfizer/BioNTech і Moderna можуть захищати від інфекції, принаймні, від існуючих варіантів COVID, кілька років або навіть все життя.

Читайте також: В Україні у тестовому режимі запрацювали COVID-сертифікати

Про це йдеться в новому дослідженні під керівництвом вчених з університету Вашингтона в Сент-Луїсі, пише The New York Times.

Фахівці вважають, що більшість пацієнтів, які отримали мРНК-вакцину, ними є Pfizer, Moderna, надалі не потребуватимуть ревакцинації, якщо у нинішнього коронавируса не будуть з'являтися значні мутації. Водночас тим, хто перехворів коронавірусом, а після щепився, ймовірно, не знадобиться  декілька доз навіть в разі значної мутації вірусу.

Науковці пояснюють, що після зараження або вакцинації в лімфатичних вузлах особлива структура – так званий гермінативний центр, де розташовані B-лімфоцити, які відіграють значну роль в забезпеченні імунітету. Чим ширший їхній діапазон і чим довше цим клітинам доводиться бути залученими, тим більша ймовірність, що вони зможуть перешкоджати новим мутацій вірусу.

Читайте також: До кінця року в Україну має прийти 20 мільйонів доз вакцини Pfizer

Команда вченого доктора Алі Еллебеді з'ясувала, що через 15 тижнів після першої дози вакцини Pfizer / BioNTech гермінативний центр все ще перебував на достатній активній стадії у всіх 14 учасників дослідження. А кількість клітин імунологічної пам'яті, які визначають коронавірус, не зменшилася.

Як відзначають фахівці, зазвичай гермінативні центри «перебувають на піку» через один-два тижні після імунізації, а потім слабшають. Автори статті зауважили, що ці результати говорять про те, що переважна більшість вакцинованих людей будуть захищені в довгостроковій перспективі – «принаймні, від існуючих варіантів» коронавірусу.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook