До Верховної Ради внесли законопроєкт № 4597, який передбачає заборону перенесення робочих днів через свята.

Читайте також: Вихідні на Трійцю 2021 року в Україні: коли та скільки будемо відпочивати

Ініціаторами виступила група «слуг народу» на чолі з головою парламентського комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галиною Третьяковою, інформує ТСН.

Нардепи вважають, що надмірна кількість перенесень робочих днів негативно впливає на продуктивність праці, перешкоджає роботі з інвесторами та донорами і формує негативну репутацію бізнеспотенціалу України у світі.

«Аналіз досвіду країн світу у питанні перенесення робочих днів доводить, що в Білорусі, Польщі, Словаччині, Чехії, Литві, Франції, Німеччині, Данії, Нідерландах, США та інших країнах такої практики немає», – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Автори документу наголошують, що перенесення робочих днів є типовою радянською традицією, яка до сьогодні зберігається в деяких пострадянських країнах, наприклад, у Росії.

Зазначається, що перенесення робочих днів знижує трудову мотивацію, а також негативно впливає на можливість людини адаптуватися до робочого дня, наступного за довгими вихідними.

Читайте також: Православний календар на червень 2021 року: коли Вознесіння та Петрів піст

«Це підтверджується академічними напрацюваннями у сфері психології праці, відповідно до яких порушення ритму праці та відпочинку істотно впливає на працездатність робітника», – переконують нардепи.

Нагадаємо, що наразі в Україні існує практика перенесення робочих днів. Якщо державний вихідний припадає на суботу-неділю, він автоматично переноситься на наступний робочий день і стає вихідним. До слова, всього в Україні визначено 11 святкових неробочих днів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook