Верховна Рада призначила міністром охорони здоров’я головного санітарного лікаря країни Віктора Ляшка.

Читайте також: Рада призначить нових міністрів: чи вистачить голосів і чим вони відомі

Про це повідомляє Українська правда.

262 голосами народні депутати підтримали подання уряду і призначили 41-річного Ляшка главою МОЗ замість звільненого Максима Степанова.

Опозиційні партії призначення Ляшка не підтримали.

За словами самого Ляшка, на посаді головного санлікаря йому доводилося приймати складні непопулярні рішення, але він завжди говорив правду.

Найголовнішим пріоритетом для себе він назвав подолання коронавірусу. Також важливими для Ляшка є питання страхової медицини та покращення протоколу реагування на спалах COVID-19.

Він запевнив, що у нього вистачить фаховості, адже він пройшов довгий кар’єрний шлях.

Новопризначений міністр запевнив, що кожен, хто хоче вакцинуватися від коронавірусу зможе це зробити до кінця 2021 року.

За словами глави профільного комітету Михайла Радуцького, Ляшко став 22-м міністром охорони здоров’я України.

Ляшко став четвертим главою українського міністерства, якому доведеться боротися з пандемією COVID-19. За кілька років в Україні звільнили 3 міністрів охорони здоров’я: Зоряну СкалецькуІллю Ємця і Максима Степанова.

Читайте також: Рада отримала подання про відставку Степанова

Хто такий Віктор Ляшко

Віктор Ляшко народився 1980 року в с. Осова Дубровицького району Рівненської області.

Навчався у Національному медичному університеті ім. О. О. Богомольця, який закінчив у 2003 році. У 2015 році здобув кваліфікацію магістра державного управління у сфері охорони здоров’я, заочно закінчивши Національну академію державного управління при президентові України.

Уже майже 20 років Ляшко працює у медичній сфері.

Так, із 2003 і впродовж 7 років працював у обласній санітарно-епідеміологічній службі Київської області. З 2010 по 2013 пройшов кар’єру з головного спеціаліста МОЗ України до директора департаменту Державної санітарно-епідеміологічної служби. З 2013 року по лютий 2014-го очолював Київський лабораторний центр Держсанепідслужби.

У 2014 році й до 2018 року Ляшко очолював громадську організацію «Інфекційний контроль в Україні». З 2015 року по лютий 2018 року був консультантом з питань громадського здоров’я Проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг в дії».

У 2018 році він повернувся на державну службу та до липня 2019 року працював на посаді першого заступника генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ.

У грудні 2019 року Ляшка призначили заступником міністра охорони здоров’я. Згодом отримав паралельну посаду головного санітарно-епідеміологічного лікаря України.

18 травня 2021 року Верховна Рада звільнила Максима Степанова з посади міністра охорони здоров’я України, після чого Ляшко став головним претендентом у керівники МОЗу.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook