ДБР 31 липня офіційно зареєструвало і почало розслідувати нове кримінальне провадження проти екс-президента Петра Порошенка. Про це відомив ініціатор даної справи Андрій Портнов в Facebook.

Читайте також: За липень отримав стільки, як за весь минулий рік: шокуючі суми дивідендів Порошенка

"Коротка фабула – організована злочинна група у складі Порошенка, Гонтаревої і посадових осіб Укроборонпрому і Укрексібанку, з метою наживи, усвідомлюючи нанесення шкоди національній безпеці і обороноздатності України, організувала прямо з концерну Укроборонпром багатомільйонні перерахування валюти в офшорні і інші юрисдикції під вигадані контракти", – пише Портнов.

За його даними, для цих цілей, за прямим дорученням Порошенка і глави НБУ Гонтаревої, правління НБУ 19 січня 2016 року скасувало акти НБУ про валютний контроль зовнішньоекономічних операцій, встановивши, що платежі Укроборонпрому в офшори можуть проходити передоплатою, без валютного контролю НБУ і без обмежень в сумах.

Читайте також: "Порошенко бреше, але по бєспрєдєлу його "кінчати" не можна": Аваков різко відповів на звинувачення екс-гаранта

"Це дозволило відразу викрасти в української армії кілька мільярдів гривень, прикриваючись офіційними рішенням правління НБУ", – підкреслює юрист. Він вважає, що "це навіть не закупівля Порошенком у самого себе на реферати на Рибальському військової техніки за завищеними цінами з викраденням з бюджету різниці". "Це пряме і безцеремонне перерахування військових засобів в офшори, безпосередньо організоване і санкціонірованнное Порошенком і Гонтаревою. Організоване технологічно, з прийняттям секретних актів РНБО, рішень центральних органів влади і високопоставлених чиновників", – пише Портнов.

На його думку, ця справа може дозволити конфіскувати у Порошенка і Гонтаревої в дохід держави абсолютно все їхнє майно – заводи, акції, нерухомість і гроші. "Це одне з найбільш перспективних справ, по ньому потрібно ініціювати екстрадицію Гонтаревої, зняти з Порошенка недоторканність і взяти обох під варту", – резюмує він.

 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook