АТ «Комерційний банк «Земельний Капітал» офіційно визнали банкрутом.

Читайте також: Запрацював перший в Україні банк їжі: що це та як працює

Це рішення ухвалило в середу, 11 серпня, правління Національного банку України. Про це повідомила пресслужба відомства на офіційному сайті.

Банк був зарахований в категорію неплатоспроможних «у зв'язку з невиконанням у встановлений договором або визначений законодавством України термін своїх зобов'язань перед вкладниками та іншими кредиторами через недостатність грошей», – йдеться в повідомленні.

Ще 1 липня 2021 року НБУ визначив «Земельний Капітал» як проблемний. Це було пов'язано з порушенням ним нормативів ліквідності.

Після цього фінансовий стан і показники банку стали ще гіршими, а обсяг високоліквідних активів став критичним. У підсумку акціонерне товариство не виконало платежі клієнтів.

Відповідно до закону, власники істотної частки в банку зобов'язані своєчасно вжити заходів, щоб фінансова установа не стала неплатоспроможною. Однак єдиний власник компанії цього не зробив.

У НБУ додали: частка чистих активів «Земельний Капітал» серед платоспроможних банків країни була 0,04%.

Таким чином, банкрутство установи «жодним чином не впливає на стабільність банківського сектора України, який на сьогодні є стійким», – наголосили у пресслужбі.

Щодо компенсації грошей, то клієнти банку, вклади яких не перевищували 200 тис. гривень (таких в установі було близько 70%) отримають свої гроші в повному обсязі.

Клієнти з великими обсягами вкладів отримають відшкодування в межах суми, яку гарантує ФГВФО.

Усього на 1 липня загальна сума виплат гарантованої суми вкладникам у банку була 435,8 млн гривень (92% від загальної суми вкладів фізосіб).

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook