Сьогодні, 11 лютого, розпочалась четверта сесія Волинської обласної ради. Зареєструвалося 52 депутати. Сесію веде голова обласної ради Григорій Недопад.

Читайте також: На Волині загиблим захисникам посмертно присвоїли почесні звання: прізвища Героїв

Депутати прийняли за основу проєкт рішення "Про обласний бюджет на 2021 рік". Доповідав з цього питання директор депаратаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк, йдеться на сайті ради.

Депутат Сергій Кошарук запитав, чи враховані всі потреби і бюджетний запит керівництва обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою ім. Героїв Небесної Сотні. Ігор Никитюк каже, що в ліцею є кредиторська заборгованість, погашення якої в бюджеті не передбачено, але є плани закласти ці кошти при розподілі вільних залишків.

Голова обласної ради Григорій Недопад наголосив, що вільні  залишки плануються у розмірі 5 млн грн. Цих коштів не достатньо для задоволення всіх проблем, які існують в області. Потреби і проблеми ліцею депутати детально проаналізували на бюджетних слуханнях. Голова запевняє, що вони будуть вирішені.

Директор депаратаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк нагадав, що бюджет минулого року невиконаний на понад 30 млн грн і кредиторська заборгованість становить 12, млн грн. Він припустив, що бюджет 2021 року вдасться виконати.

Разом з тим, в лютому доведеться брати державну позику для збалансування бюджету.

Голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Орест Маховський повідомив, що комісія рекомендує підтримати проєкт обласного бюджету в редакції постійної комісії. 

Ігор Никитюк зауважив, що проблема проєкту бюджетної комісії в тому, що зменшені видатки на освіту та окремі заклади культури .

"Розпорядникам коштів потрібно буде робити зміни в мережі , а депутатм приймати відповідні рішення", − зазначив директор депаратаменту фінансів.

Депутат Тарас Щерблюк критикував проєкт бюджету за те, що в ньому не передбачено коштів на підтримку аграрних програм. На його думку, потрібно передбачити мінімум 5 млн грн на підтримку дрібних фермерів.

Голова обласної ради Григорій Недопад пропонує повернутися до цієї теми під час розподілу вільних залишків.

Депутат Іван Мирка запитував, чому не передбачено фінансування програми розвитку туризму. "Маємо те, що маємо", − відповідь головного фінансиста області.

Депутатка Людмила Кирда закликала колег прийняти бюджет. Але вона запитувала, чи виплачено борги по зарплаті працівникам психлікарні. Ігор Никитюк каже, що є заборгованість за два місяці. Депутатка також запитувала про використання коштів з "ковідного фонду". Ігор Никитюк повідомив, що всі кошти минулого року були використані.

Читайте також: На Волині затвердили новий склад президії облради (перелік)

Віктор Галан-Влащук цікавився долею погашення кредиторської заборгованості. Ігор Никитюк відповів, що частково передбачені асигнування на погашення заборгованості.

Депутати підтримали проєкт бюджету з пропозиціями бюджетної комісії. Проголосувало 50 депутатів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook