В Україні конкурс на посади начальників митниць уже завершено. Начальником Волинської митниці призначили такого собі Артема Гузя. До ешелону митників столичний чиновник відношення, схоже, не мав. А от до Служби безпеки – неабияке. І що цікаво: колишні СБУшники осядуть не лише на Волинській митниці. Вони очолять найбільш «перспективні» ворота українських кордонів.

Читайте також: Зберігав хабар в авто: у начальника митниці на Волині вилучили 700 тисяч доларів

Те, що нині відбувається в українській держмитслужбі, на перший погляд, зрозуміти годі. Реальні кадрові «чистки», чи просто переділ влади? Ціла низка українських митниць отримала нових начальників. Але головний митник країни Павло Рябікін «чистками» це не називає. Каже, що йдеться про кадрове перезавантаження митниці. Мовляв, переважна частка нових облич в корупції не забруднені. Втім, що цікаво: чимало нових очільників митниць – колишні СБУшники. Зі Служби безпеки в митну справу перейшли начальники Київської, Львівської, Закарпатської і в тому числі Волинської митниць. Невже співпадіння?

3 червня відбувся остаточний етап конкурсу – співбесіда голови Держмитслужби України Павла Рябікіна із претендентами на посади начальників митниць. Після співбесіди крісло очільника Волинської митниці перейшло до такого собі Артема Ігоровича Гузя. Цікаво, що Артем Гузь одночасно претендував ще й на посаду начальника Львівської митниці.

Інформації про нього не так вже й багато. Воно й не дивно, робота в СБУ публічності не передбачає. Як і відкритих декларацій. Щоправда останнім часом Артем Гузь заробляв на життя у фіскальній службі – на керівній посаді в Головному управлінні протидії економічних правопорушень ДФС України. Перед звільненням подав в НАЗК декларацію. У ній вказано, що має дружину та сина. Декларує і 4 квартири. Одна в Києві у спільній власності з батьками, інша теж у Києві, але спільна власність дружини та ЇЇ батьків. І вже третя квартира на 72 квадрати у столиці, але теж у власності дружини. Житло в Черкасах новоспечений волинський митник орендує. Якщо вірити декларації, то йому належить хіба що 12 соток землі у Київській області. Бо ж навіть автівки власної не має. Користується машиною тестя. Знову ж таки: якщо вірити декларації.

Щодо доходів Артема Гузя, то торік задекларував 279 тисяч гривень зарплати в СБУ. А от у фіскальній службі заробив куди менше – 84 тисячі гривень. Попри те, що державний чиновник – підпрацьовував ще й приватних фірмах. В агентстві з працевлаштування і фірмі, що торгує лісовими та будівельними матеріалами.

А от дружина виявилась ну просто акулою бізнесу. Перебуваючи у відпустці по догляду за дитиною, заробила майже мільйон гривень. У цьому сімействі грошові активи має навіть маленький син. Готівкою та на рахунках у банку накопичили понад 40 тисяч доларів та більше мільйона гривень.

Читайте також: З'явився повний список волинських митників, яких відсторонили від роботи (відео)

Коли ж на Волині офіційно представлять нового очільника митниці наразі невідомо. Між тим в деяких телеграм каналах з’явилась інформація про те, що невдовзі і головного митника країни теж можуть замінити. Ніби то вже з початку липня збираються оголосити конкурс на посаду глави Держмитслужби.

Детальніше дивіться у сюжеті ТРК Аверс:

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook