Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки сьогодні, 15 жовтня, відзначив своє 80-річчя. Урочистості з нагоди свята відбулися на площі, перед головним корпусом вишу.

Читайте також: Голова ВР Дмитро Разумков привітав колектив СНУ імені Лесі Українки з 80-річчям (фото)

На урочисту академію зі словами гарних побажань завітали народний депутат України, член наглядової ради Лесиного вишу Ірина Констанкевич, представники Волинської ОДА та Луцької міської ради, викладачі університету, студенти, випускники, духовенство області, освітяни, представники іноземних консульств та просто небайдужі волиняни.

Невеличкий екскурс в історію становлення волинського вишу провів ректор університету, заслужений діяч науки і техніки України, доктор наук та професор Анатолій Цьось. Очільник університету нагадав, як зароджувалася освіта на Волині та розповів, яких вершин вона досягла сьогодні.

"Волинська освітня традиція сягає давніх княжих часів, розвивалася у Галицько-Волинському князівстві, у Луцькій братській школі та Волинській гімназії у 1940 році реалізувалася у створенні Луцького учительського інституту, який на початку 90-их років виріс у потужний Волинський державний університет імені Лесі Українки. Відома письменниця писала: "Люди й покоління – це тільки кільця в ланцюгу всесвітнього життя, а той ланцюг порватися не може". Тому перейменування університету на Волинський, це саме те кільце, яке об'єднує давню історичну освітню традицію і сучасний технологічний та інноваційний університет, який буде основою надання освіти високої якості. Сьогодні тут здійснюють підготовку за 72-а спеціальностями рівня "Бакалавр" та за 69-а – рівня "Магістр". Також цьогоріч вперше було здійснено набір на медичну спеціальність", – розповів Анатолій Цьось.

Крім того, ректор наголосив на важливих конкурентних перевагах університету серед інших вишів. Зокрема, це – кадровий склад університету, адже навчальний процес у цьому закладі забезпечує 736 науково-педагогічних працівників та 109 докторів наук та професорів, 537 – кандидатів наук та доцентів. Крім того, університет повністю забезпечений навчальними лабораторіями, гуртожитками. Також заклад – найкращий в Україні за реалізацією подвійного диплома, адже понад 120 студентів навчаються у нашому виші та в університеті Європи.

"Ми підписали 49 двосторонніх угод на реалізацію дуальної освіти. Крім того, лише студенти нашого університету мають змогу отримувати додаткову стипендію. Адже разом із Фондом Ігоря Палиці "Тільки разом" ми реалізуємо програму "Таланти розвиваємо на Волині", яке передбачає, що 50 студентів з найвищими балами додатково отримують стипендію 1500 гривень протягом першого семестру", – каже ректор вишу.

Читайте також: На факультеті інформаційних технологій ВНУ новий декан

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл також привітав викладацький склад та студентів волинського вишу з поважним ювілеєм та побажав багато років процвітання.

"Сьогодні можна своєрідно сказати, що ми прийшли до мами на день народження, і їй сьогодні – 80. Це день нашого славного волинського вузу зі своєю багатою та глибокою історією. Волинський національний університет – це майбутнє Волині, наше майбутнє, тому що тут є викладачі, приміщення та, що головне, молодь, яка не поїхала кудись, а залишилися біля своєї матері-годувальниці", – зазначив митрополит.

Народний депутат України від Луцька та голова наглядової ради університету Ігор Палиця також передав вітання Волинському університету імені Лесі Українки з 80-річчям.

"Як на людський вік – це солідна цифра, але заклади вищої освіти не старіють, а набувають дедалі більшого досвіду, щоб передати його новим поколінням. Це вісімдесят років освітніх традицій, наукових перемог та здобутків.

Щиро вітаю ректорат, професорсько-викладацький склад, працівників, докторантів, аспірантів та студентів університету з ювілеєм. Зичу всім міцного здоров’я, щастя, успіхів у праці та навчанні, нових наукових відкриттів, високого та стабільного добробуту, довгих, мирних і плідних літ життя", – прозвучало зі сцени.

Ірина Констанкевич також привітала колег та студентів Волинського національного університету з поважною датою: "Ми констатуємо, що наш університет – потужний, має багато спеціальностей, випускає багато студентів, має велику родину науковців, але, головне, що університет генерує навколо себе, а це – не лише освітянські традиції, наука, просвіта. Для мене університет це – еліта: інтелектуальна, патріотична, національна і те, наскільки ми можемо зараз сформувати у наших випускників відчуття приналежності до еліти волинської чи української, настільки ми відбудемося у світі та у часі", – зазначила Ірина Констанкевич.

Крім того, з нагоди свята освітяни отримали почесні відзнаки, а гості отримали пам'ятні дарунки від університету.

Наприкінці урочистої академії відбувся святковий концерт, на якому свій професіоналізм та таланти демонстрували майстри мистецтв та художні колективи університету.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook