Депутати Луцької міської ради підтримали звернення до голови Верховної Ради України та голів депутатських фракцій щодо створення тимчасової слідчої комісії з розслідування обставин загибелі українських воїнів під Іловайськом, Дебальцево та Слов’янськом. Про це стало відомо під час позачергової сесії Луцької міськради сьогодні, 29 липня.

Читайте також: Порушили всі домовленості: бойовики РФ на Донбасі обстріляли українських захисників

Радник міського голови Ігор Поліщук розповів, що звернулися учасники АТО з проханням підготувати такий проект рішення. Депутатська група "За майбутнє" ініціювала створення тимчасової слідчої комісії з розслідування обставин загибелі українських воїнів під Іловайськом, Дебальцево та Слов’янськом з метою встановлення історичної справедливості.

"Чому було здане Дебальцево, чому за декілька годин до того, як російські війська зайняли без бою місця поруч, з-під Дебальцево було відведено українські війська? Чому дали можливість Гіркіну безперешкодно вийти із Слов’янська? Необхідно знайти відповіді на ці питання, а також чому саме так діяв головнокомандувач, Міністерство оборони та відповідальні за проведення цих військових операцій. Необхідно знайти істину та встановити справедливість, вшанувати пам’ять сотень тисяч загиблих в боях на Сході України", – зазначив Ігор Поліщук.

Подаємо текст звернення, який опублікували на сайті Луцької міськради:

"Звернення щодо створення тимчасової слідчої комісії з розслідування обставин загибелі українських воїнів під Іловайськом, Дебальцево та Слов’янськом

Заради відновлення історичної справедливості, встановлення істини і недопущення помилок в майбутньому, в пам'ять про тисячі полеглих в боях за Україну – закликаємо Вас і Ваші фракції підтримати ініціативу парламентської групи "За Майбутнє" щодо створення тимчасової слідчої комісії з розслідування обставин загибелі українських воїнів під Іловайськом, Дебальцево і Слов’янськом.

Ми, громада Волині, заплатили дорогу ціну в російсько-українській війні.

Тільки офіційно під Іловайськом втрати нашої області складають понад сотню загиблих і зниклих безвісті воїнів та десятки сотень поранених та скалічених. Загальні втрати у війні - близько трьохсот загиблих і зниклих безвісті.

Нашу волинську 51-шу ОМБР, яка брала участь в усіх гарячих точках війни в 2014-му році, а потім в складі 128-ої бригади, під Дебальцево, було незаконно розформовано, несправедливо звинувачено в зраді і дезертирстві.

Читайте також: На Донбасі вступили у дію правила повного припинення вогню

В зв'язку з цим ми, депутати Луцької міської ради, вимагаємо належного, неупередженого і всеоб'ємного парламентського розслідування подій під Іловайськом, Дебальцево і Словянськом. І покладаємо надію в цьому саме на вищезазначену ТСК.

Це наш з вами обов'язок перед загиблими і пораненими воїнами, перед їх родинами, перед майбутніми поколіннями!

Волиняни, як і вся Україна, мають право знати правду!", – йдеться у зверненні.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook