Чотири місяці тому волинянин Анатолій Кревський травмувався на виробництві. Та отримати передбачену законом компенсацію чоловік не може, хоч уже кілька разів звертався у Фонд соціального страхування.

Читайте також: За пів року на Волині на виробництві загинули 7 людей, 236 травмувалися

Анатолій Кревський шість років працює слюсарем-ремонтником на місцевому ковбасному підприємстві «Дмитрук Фудз». Розповідає: ремонтує обладнання всієї мережі. Та випадок, який трапився в кінці березня, змінив усі його плани. Чоловік отримав травму на виробництві. Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс», пише ІА Волинські новини.

«Це трапилося 25 березня. При перевезенні обладнання я отримав травму руки, обрив сухожилля і розрив біцепса», – пригадує він.

А потім була операція та тривала реабілітація. Анатолій Кревський на чотири місяці випав із звичного життя та залишився без грошей. А нині нічого важчого за п’ять кілограмів підняти не може.

Розповідає: на підприємстві, де працює, його підтримали. Та коли звернувся у Фонд соціального страхування, аби отримати компенсацію за лікарняний та гроші за ліки, йому заявили, що мусить чекати.

Анатолій Кревський обурений і не розуміє, чому у Фонді соціального страхування не оплачують те, що мали б. Каже, страхові платежі платив регулярно. Натомість змушений оббивати пороги державної установи.

Та й поведінка окремих працівників змусила чоловіка звернутися по допомогу до журналістів. Однак Андрій Шеремета, який працює у Фонді соціального страхування завідувачем сектору медичних та соціальних послуг, щойно побачив на порозі свого кабінету Анатолія Кревського разом з кореспондентами, полишив робоче місце та відмовився спілкуватися.

Тож дізнатися того дня, чому чоловіку затримують виплати, не вийшло.

Наступного разу з журналістами погодився зустрітись керівник відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування Волині Олександр Горбачов. Він зазначив, що порушень з їхнього боку немає.

«Він лікувався в обласній клінічній лікарні. Відповідь ми отримали 7 червня. Відповідь про ліки нам було надано, висновку ЛФК не було, – пояснює він. – Ми повторно пишемо листа в лікарню. Відповідь отримали 23 червня теж без висновку ЛФК. Тільки 9 липня ми його отримали і тепер можемо нараховувати кошти».

Анатолію Кревському мали б виплатити дві суми: одну за лікарняний, а іншу – за ліки. Виявляється, аби отримати кошти за медикаменти, треба було дочекатися висновку з лікарні, а там сталася затримка. А от щодо лікарняного, як зазначив Олександр Горбачов, помилки припустилися вже на підприємстві «Дмитрук Фудз».

«Ми проаналізували ці листки непрацездатності і заяви, розрахунки, їх було неправильно складено. Причиною непрацездатності вказано загальне захворювання. Ми зв’язалися з «Дмитрук Фудз», вони буквально сьогодні правильно сформували заявку, розрахунок. Там, виявляється, вже чотири лікарняні. Не два, як вони подавали, а чотири. Сьогодні заявку прийнято. Коли надійдуть кошти, їх буде перераховано», – зазначив посадовець.

Зі слів Олександра Горбачова, на підприємстві, де працює Анатолій Кревський, провели службове розслідування та встановили, що справді чоловік отримав виробничу травму. Раніше саме бухгалтер фірми вказала у документах не травму на виробництві, а загальне захворювання, а це суттєва помилка.

Журналісти хотіли отримати офіційний коментар роботодавця. Однак у «Дмитрук Фудз» спершу сказали, що генеральний директор у відпустці. Мовляв, без нього такі рішення не ухвалюють. Потім казали, що винні у лікарні. А ще за тиждень надіслали письмову відповідь.

Помилку на підприємстві таки визнали. Кажуть, що не заперечують своєї провини у тому, що сталося. І наголошують, що вона полягає суто у помилках в документах, які вони оперативно виправили.

Анатолій Кревський хотів залагодити питання мирно, але не вийшло. І лише з допомогою журналістів вдалося відвоювати законні виплати. Тож гроші чоловіку вже нарахували і в серпні він їх отримає.

Однак відкритим залишається питання, чому, сплачуючи регулярно страхові внески, працівник, отримавши травму на роботі, має вибивати гарантовані законом виплати.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook