Для того, аби оголосити проведення виборів 28 жовтня, залишилося три дні. Експерти впевнені, що процес навмисне затягують у ЦВК.

Читайте також: Громада на Волині відсвяткувала першу річницю створення

Про це йшлося на брифінгу 15 серпня в Луцьку, пише Інформаційне агенство Волинські Новини.

Радник із комунікацій Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Кузьмич інформувала, що на Волині восени чекають виборів у 9 ОТГ та низці населених пунктів, які прагнуть доєднатися до вже існуючих територіальних громад. А це – 75 тисяч жителів.

Як пояснив ситуацію юрист Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Андрій Погорілий, перепоною всьому стала постанова ЦВК від 9 серпня № 122.

"ЦВК вважає, що рішення Конституційного суду вносить певні дискусійні моменти, тому, мовляв, треба попитати думки всіх комітетів Верховної Ради щодо правомірності перших виборів та довиборів. А це затягування процесу. Зауважимо, що ОТГ вважаються створеними, коли вже є позитивні рішення усіх громад. Так, 9 громад на Волині могли б вже з нового року вступати у прямі фінансові відносини. Втім, коли до 17 серпня вибори не оголосять, то їх можуть перенести аж на грудень, що ускладнить процес формування структури адміністративних одиниць. Така непроста ситуація по всій Україні, тому відповідні брифінги проходять і в інших регіонах, аби на проблему звернули увагу", – зауважила радник з децентралізації Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Урбан.

Читайте також: Павлівська ОТГ гучно відзначила День громади

Зі слів експертів, загалом по Україні оголошення виборів чекають близько 900 тисяч громадян.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter