Імунітет, який формується у разі перенесення коронавірусної інфекції, є стійким та ефективним. Антитіла до COVID-19 зберігаються і впродовж п'яти місяців після  хвороби.

Читайте також: В Україні почали діяти нові "карантинні зони": куди віднесли Волинь

Про це на своїй сторінці в Facebook написав лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський, пише ТСН.

"Власне дослідження – і вражаючі результати! Ще один міф зруйновано! Імунітет до COVID-19 стійкий та ефективний", – написав він.

Ігор Дубровський заявив, що провів власне дослідження. "Суть дослідження проста і достовірна. Беремо лише позитивних пацієнтів на COVID-19 та перевіряємо рівень антитіл. На ранні й віддалені строки: 15-20, 30-40, 60-80 та 130-150 дні", – написав лікар.

За його словами, у дослідженні спочатку брала участь група із приблизно 50 пацієнтів. До кінця дійшло близько 30 учасників.

"Всі хворіли по-різному: хтось безсимптомно або зовсім легко, хтось важко та в лікарні, хтось навіть у реанімації. Розбіг віку досить широкий: від 19 до 68 років", – додав Дубровський.

Він підкреслив, що після перенесеного COVID-19 гуморальний імунітет сформувався приблизно у 80%.

Читайте також: Інфекціоніст заявив, що у кінці вересня школи в Україні закриються, у листопаді буде, як в Італії

"Інші 20% не продемонстрували появу антитіл, але також одужали без проблем. Все більше уваги приділяється потужному Т-клітинному імунітету. Ця важлива ланка імунного захисту вже докладно описана в багатьох наукових виданнях", – каже лікар.

Ігор Дубровський також виклав результати свого дослідження:

  • антитіла G мають досить високий титр вже на 12 добу після початку захворювання. З 16-18 доби можливо діагностувати максимальний рівень антитіл, який тримається таким до 80-90 дня від початку захворювання. Навіть на 150 день антитіла знизились всього на 10% і продовжують реєструватись на дуже високому рівні. П'ятий місяць від одужання минув – і антитіла на місці;

  • жоден із контрольної групи не захворів повторно;

  • на рівень сформованих антитіл класу G не впливає вік;

  • рівень специфічних гуморальних антитіл класу G не залежить від тяжкості перебігу захворювання;

  • наявність супутніх захворювань, таких як артеріальна гіпертензія та цукровий діабет, не вплинуло на формування імунної відповіді.

"Дослідження продовжується. Очікуємо на нові дані. Найбільшу цікавість становлять результати через рік", – написав Євген Дубровський. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook