Ось і настала осінь, а разом з нею прийшла пора загострення як хронічних захворювань, так і росту простудних захворювань. Стрес перехідного сезонного періоду відчувають і практично здорові люди, не кажучи вже про тих, хто скаржиться на проблеми зі здоров’ям. Восени і навесні організм людини перебудовується на зимовий або літній лад. А це означає, що організм змушений справлятися з більшими, ніж зазвичай, навантаженнями.

Читайте також: У Луцьку реконструюють корпус міської клінічної лікарні

Тож, як уберегти себе та близьких від простудних захворювань, як підвищити свій імунітет та що робити, коли ви все ж таки захворіли, розповів в інтерв'ю Інформаційному ресурсу "Під Прицілом" провідний лікар-оториноларинголог (ЛОР - ред.) Луцької міської клінічної лікарні №2 Віктор Захарчук.

– Восени загострюються хронічні хвороби та зростає кількість застудних захворювань. Поясніть, будь ласка, з чим це пов'язано? 

– Будь-яка перебудова організму – це стрес. Восени, звичайно, змінюється і харчування людини: зменшується кількість продуктів, що є джерелом вітаміну С і багатьох інших активних сполук, що також знижує захисні властивості організму. До того ж, нестійка дощова погода, постійно мінливі метеоумови також є для людини додатковими факторами стресу.

Враховуючи зниження температури, дощі і вогкість, від яких наш організм вже встиг відвикнути за спекотні літні місяці, стає зрозумілим, чому, перш за все, восени значно частішають випадки вірусних і простудних захворювань.

– Вікторе Вікторовичу, чи зросла кількість звернень волинян до лікаря у зв'язку з сезонними захворюваннями та пандемією коронавірусу?

– Безумовно, кількість звернень з сезонними захворюваннями або простудними залишається досить високою. А наразі це пов'язано з великою настороженістю громадян до коронавірусної інфекції.

– З якими скаргами найчастіше звертаються волиняни?

– До ЛОРів часто звертаються зі скаргами на втрату нюху і смаку. Багато людей, у яких спостерігаються легкі ко­ронавірусні симптоми, зокрема незначний кашель і періодичне підвищення температури тіла, заявля­ють про втрату нюху. Однак є пацієнти, які не повідо­мляють про жодні симптоми, окрім аносмії. Втрата нюху – це яскравий індикатор того, що людина є носі­єм SARS-CoV2.

Тож, якщо ви захворіли, спостерігаєте у себе такі симптоми як: висока температура тіла, головний біль, нежить, кашель, ломота у тілі, висипання – не займайтеся самолікуванням, негайно зверніться до лікаря.

– Поясніть, що таке аносмія?

– Аносмія (або втрата нюху) – це вроджене або патологічне захворювання, що виявляється повною втратою нюху. Це дуже важлива функція людського організму. Приємні запахи стимулюють роботу шлунково-кишкового апарату, деякі з них викликають чхання, що обмежує потрапляння шкідливих мікроорганізмів і мікрочастинок в організм. Також небезпечні речовини мають різкий запах, для того, щоб вберегти людину від вдихання чи вживання невідомих речовин. Слід зазначити, що приємні запахи благоприємно впливають на психічну сферу людини.

– З яких причин, крім коронавірусу, може пропадати нюх і смак?

– Причин аносмії, окрім коронавірусної інфекції, може бути досить багато. Зокрема це:

  • інфекційні захворювання

  • травми носа, голови

  • ураження нервових закінчень, що іннервують орган нюху

  • наявність вогнища запалення в сусідніх органах

  • медикаментозне отруєння

  • злоякісні новоутворення

  • токсична дія ендогенних факторів

  • поліпоз, алергія

  • вроджені аномалії розвитку

  • ендокринні захворювання

  • неврологічні захворювання (хвороба Альцгеймера, Паркінсона, Гентінгтона, розсіяний склероз, шизофренія, епілепсія )

  • куріння

– А чим небезпечна втрата нюху та смаку для людини, та які наслідки можуть бути?

– Ми часто говоримо про проблеми зору та слуху, проте мало хто знає, що втрата нюху теж життєво небезпечна. Втрата нюху може стати причиною багатьох емоційних та фізичних розладів. Неможливість зв’язати запахи зі щасливими спогадами з минулого перетворюється у справжню проблему, адже запахи пов'язують нас з людьми, місцями та емоційними переживаннями. І люди, які втратили нюх, втрачають усі ті спогади, які може викликати запах.

Втрата нюху також може мати смертельні наслідки, оскільки люди не в змозі визначити запах газу, диму чи гнилої їжі.

Читайте також: Луцька міська клінічна лікарня отримала нові апарати ШВЛ

– Вікторе Вікторовичу, яке Ваше ставлення до самопризначення (самолікування) антибіотиками?

– Сьогодні, через велику боязнь коронавірусу та, можливо, через невідомість того, що це за захворювання, люди все більше стали займатись самолікуванням. А зокрема – самовільно вживати антибіотики, не знаючи, чим це може обернутись для їхнього організму.

Стійкість до антибіотиків (антибіотикорезистентність) сьогодні є однією із найбільш серйозних загроз для здоров’я людей у всьому світі і, зокрема, для українців. І в найбільшій частині це пов'язане з самопризначенням антибіотиків.

Стійкість до антибіотиків розвивається, коли внаслідок застосування антибіотиків змінюються бактерії: бактерія стає нечутливою до антибіотиків, які використовуються для лікування спричинених нею інфекцій. Тобто антибіотикорезистентність розвивається у бактерій, а не у людей чи тварин.

Це означає довше і дорожче лікування інфекційних захворювань та післяопераційних ускладнень, підвищення рівня смертності. Люди помирають від пневмонії, туберкульозу та інших хвороб, викликаних бактеріями, тільки тому, що бактерія не реагує на антибіотики, які мають її знищити.

Що більше бактерій адаптовані до антибіотиків, то загрозливішою стає ситуація у майбутньому. Зокрема, приймаючи антибіотики без вагомих причин, ви наближаєте ймовірну ситуацію, коли антибіотики перестануть в принципі допомагати і ми повернемося до тих часів, коли ліків від туберкульозу, холери, сифілісу та інших бактеріальних хвороб просто не існувало.

Навіть у випадку розробки нових препаратів, серйозна загроза антибіотикорезистентності залишиться, якщо не зміниться поведінка кожного з нас. Адже одними з головних причин розвитку антибіотикорезистентності є надмірне використання антибіотиків і недотримання курсу лікування.

Самопризначення антибіотиків може призвести до передозування препарату, що в свою чергу може викликати токсичні ураження печінки або викликати антибіотикоасоційовану діарею. Також прийом антибактеріального препарату може викликати різні побічні дії. До них належать алергічні реакції, наприклад кропив’янка, набряк Квінке, кандидоз .

Не займайтесь самолікуванням – приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря. Самолікування та відмова від звернення до лікаря – найчастіша причина небезпечних для життя та здоров’я наслідків хвороб.

– Ваша думка як лікаря – чи варто робити щеплення від грипу?

– Грип – це вірусне захворювання. Найчастіше його симптоми проявляються у вигляді різкого підвищення температури тіла (вище 38°С), головного болю, болю у м'язах, кашлю, болю у горлі, нежиті.

Вакцинація є найефективнішим способом для профілактики захворювання. Щеплення проти ‎грипу не гарантує 100% захисту від вірусу, але суттєво зменшує ризик захворіти або ‎перенести грип в тяжкій формі.

Першочергово щепитися від грипу треба людям, які входять до "групи ризику". Це люди, які ‎багато контактують з іншими й мають більші шанси заразитися: медики, вчителі та ‎вихователі, поліцейські, продавці та працівники багатьох інших сфер діяльності.

Також вакцинуватися проти грипу радять дітям до 5 років, людям старшого віку, а також тим, у кого є хронічні захворювання. Щеплення від грипу потрібно робити щороку, тому що вірус грипу мутує і кожного року штамовий склад вакцини змінюється відповідного до того, які штами, як очікується, циркулюватимуть цього сезону.

Окрім того, Міністерство охорони здоров’я наводить такі аргументи, що щеплення від грипу:

  • на 60% зменшує ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень

  • на 80% – ймовірність смертельних випадків

  • на 50% – частоту госпіталізацій.

– Зараз великої популярності набирає лікування застуди народними методами. Яке Ваше ставлення до такого виду лікування?

– Перше правило кожного лікаря, сформульоване ще Гіппократом, звучить так: "Не нашкодь". Воно стосується й використання домашніх і гомеопатичних засобів. Багато із них можуть мати певну користь для людини. Є багато симптомів і захворювань, які можна лікувати за допомогою домашніх засобів. Найпоширеніший із таких захворювань – застуда. Домашні засоби можуть полегшити симптоми застуди – кашель, нежить, чхання, біль у горлі. Також за допомогою цих засобів можна впоратися з підвищеною температурою. 

– Порадьте дієві методи для підвищення імунітету в осінньо-зимовий період.

– Імунітет – це система різних механізмів, що забезпечує виживання людини в змінних умовах навколишнього середовища. Найпершим і найважливішим кроком до підвищення імунітету є здоровий спосіб життя. Дотримуючись загальних рекомендацій щодо здорових звичок, є найкращим кроком, який ви можете зробити, щоб зберегти свою імунну систему сильною і здоровою.

Кожна частина вашого тіла, включаючи імунну систему, працює краще, коли вона захищена від впливу негативних факторів навколишнього середовища  та підтримується здоровими звичками:

  • не палити

  • вживати їжу з високим вмістом фруктів та овочів

  • бути фізично активним

  • не зловживати алкогольними напоями.

  • повноцінний сон

  • зводити до мінімуму стрес.

  • намагайтеся уникати інфекції, мийте руки та готуйте їжу відповідально.

  • проводити наскрізне провітрювання приміщень та проведення вологих прибирань  і т.п.

Для зміцнення імунітету необхідна системна оцінка індивідуального стану організму людини, його екологічного оточення, особливостей способу життя тощо. Тобто знати, як вести здоровий спосіб життя в непростому екологічному оточенні. І проводити вибір засобів і способів індивідуальної корекції стану здоров’я вцілому. Тільки таким способом можна дійсно зміцнити імунітет, запобігти виникненню захворювань. А не випробовувати свій організм на міцність черговим імуномодулятором або агресивним методом впливу.

– І насамкінець, що Ви побажаєте нашим читачам?

– Для наших читачів у цей непростий час хочеться побажати міцного здоров'я, оптимізму, достатку, добра і поваги один до одного, взаємопідтримки і взаємодопомоги, любіть і цінуйте один одного, близьких, рідних; в період пандемії не забувайте правила особистої і соціальноїї гігієни.... і звичайно – миру в нашій ненці-Україні! Бережіть себе!

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook