У Волинській області одна з головних поштових фірм-контрабандистів разом із керівниками Державної фіскальної служби та митниками організували прибуткову схему ввезення смартфонів iPhone та Xiomi, повідомляє журналіст 1+1 Євгеній Плинський у своєму матеріалі.

Читайте також: Як луцькі "бізнесмени" розмитнювали машини з фальшивими документами

Практично нікому невідомий поштовий оператор ТОВ "Преміум пакет" є одним з головних каналів ввезення контрабанди під прикриттям посилок. 13 жовтня, бус ТОВ "Преміум пакет" з номерами АА8507ОМ заїхав з Польщі на митний пост Ягодин з вантажем, який за документами значився як 3465 посилки в 166 ящиках на трьох підданих.

Заявлена вартість цього вантажу – 83 160,75 доларів. Тобто, середня вартість кожної посилки становить, всього 24 долари.

Читайте також: Контрабандист бурштину очолив Волинську митницю

Митниця без проблем дала цьому бусу зелене світло і він збирався покинути вже пост, але в справу втрутилися таємні сили і бус був відправлений на поглиблений огляд.

Насправді ж цей бус везе зовсім не 3465 посилок по 22 долари, а – 3 піддони новеньких іPhone і ще чимало електроніки вартістю кілька сотень тисяч доларів. Цей товар навіть не розбитий на "формальні" посилки. Техніка просто упакована в ящики і обгорнута в решітку. Так роблять з усіма вантажами з Китаю.

У підсумку – це чисто комерційна партія телефонів мінімум по 1000 доларів кожен, під прикриттям фіктивних посилок по 24 долари на липових одержувачів.

Але, якщо ви думаєте, що бус був оглянутий і на митниці почався скандал, ви помиляєтеся. Дві доби він стояв недоторканим в боксі, так як керівник поста Ягодин Олександр Оникійчук та очільники Волинської митниці просто боялися його відкрити. Не знали що робити і в головному офісі ДФС Віктор Крівіцькій і Олександр Власов.

Вони боялися накликати гнів кінцевих бенефіціарів цієї загадкової компанії "Преміум Пакет", так як з ними є домовленість про "канали" для їх вантажів на всіх митних постах по всій країні. І якщо поставка цієї партії зірветься, то відповідати митники перед контрабандистами будуть особисто, зі свого гаманця.

Читайте також: "У Польщі підтвердили корупційні схеми Кривіцького на Волинській митниці", – журналіст

Саме тому бус стояв, митниця тягнула час і чекала "рішал" від фірми з Києва для підміни товару або пошуку іншого варіанту вирішення питання.

Що ж це за "всесильна" поштова компанія "Преміум пакет"? Ця загадкова фірма отримала право здійснювати міжнародні поштові доставки лише у вересні 2017 і за рік стала лідером ринку. Тільки в серпні цього року, через "Ягодин" ця компанія провезла 121 вантажівку комерційних вантажів під прикриттям фіктивних одержувачів.

Дізнавшись про розголошення ситуації з напакованим на мільйони бусом, Віктор Кривіцький та його "карманний" керівник Євгеній Шелігацький вирішили "вийти з води сухими" і швидко розібратись із ситуацією. Для цього вони провели догляд і випустили вантаж з Ягодина, не відкриваючи самі посилки, аби дотриматись усіх домовленостей із замовниками-контрабандистами.

Як працює схема?

Головне в цій ситуації – приховати, яка саме електроніка знаходиться у коробках. Адже під заявленими телефонами по 24 долари насправді ховаються новенькі iPhone по 1000 доларів за одиницю, а також інша вартісна електроніка.

Виходить, що один такий бус напакований контрабандою на близько 3 млн доларів.

Знімок сканування вантажа буса

Ці пристрої підлягають митному оформленню, так як і список одержувачів фіктивний і їх вартість занижена в 50 разів. З кожного телефона по 1000 доларів імпортер повинен заплатити по 300 доларів в бюджет. Тобто, десятки мільйонів гривень.

Щоб цього не робити шахраї ввозять їх як фіктивні посилки на громадян вартістю до 150 євро, заплативши хабаря керівництву митниці, адже без покровительства в керівництві ДФС такий потужний канал неможливий.

Що саме придумали митники з "коштовним" бусом?

Митники перевіряють на сканері ящики без визначення марки техніки і відкриття посилок. Далі випускають машину з посту, яка їде сама на митний огляд до Києва. Адже, по (ідіотським) правилам розмитнення поштових вантажів, їх митний огляд відбувається лише на пункті обміну посилками.

Читайте також: "Бляхомільйонери": схеми і "такса" митникам за ввезення "євроблях" на Україну через волинську митницю

Для "Преміум Пакет" це митний пост "Спеціалізований" Київської міжрегіональної митниці. По дорозі на цей пост, iPhone вивантажуються на складі, замість них "Преміум Пакет" вантажить купу мотлоху по 24 долари і бус їде на митницю.

Якщо все пройде успішно, то:

– контрабандисти отримають свій вантаж без втрат;

– митники відпрацюють свої хабарі і виконають домовленості з шахраями;

– бюджет не отримає кілька десятків мільйонів гривень.

Щось пішло не за планом

Завдяки роботі журналіста та розголосу, схема митників і контрабандистів зазнала фіаско. Прикордонна служба на посту Ягодин три доби охороняли бус і, по суті, була ініціатором і контролером огляду посилок. Митникам не вдалося здійснити свій план.

У ході огляду виявилося, що ніяких посилок в бусі і близько не було. В бусі перебувала чисто комерційна партія телефонів:

Xiaomi Redmi note 5 – 3358 штук.

іPhone 6s, 7 plus, 8 – 150 штук.

Телефони ці призначалися для надходження в роздрібний продаж через кілька торгових мереж і везли під їх замовлення за схемою нелегального ввезення під прикриттям посилок на фіктивних одержувачів.

До Польщі ці телефони потрапили саме як комерційна партія для України, заїхавши на митний ліцензійний склад у Гданську з транзитної декларації, за якою вони і покинули ЄС, виїхавши в бусі.

Доставку до Польщі здійснювала компанія NAF Logistics group. А з Гданська в Україну контрабандою повіз вже "Преміум Пакет". Саме вони, на кордоні, документи на комерційну партію підмінили на поштові, намагаючись уникнути розмитнення.

При тому, що "Преміум Пакет" заявив що вартість вантажу – 2 млн грн, за попередніми підрахунками, з цього буса бюджет недоотримав 15 млн грн!

Тепер партія конфіскована і тут важливо поставити на контроль її долю, так як буває що зберігати конфіскат довіряють самим контрабандистам або їх спільникам і з часом партія зникає.

Таких бусів в цій поставці було кілька. Два з них застрягли в Польщі, а кілька встигли проскочити.

Без розбивки на посилки цей вантаж уже навіть оформився на фіктивних одержувачів, на митному посту "Спеціалізований" – відомство Тупальського Сергія.

Цікаво, що Тупальський нібито причетний до діяльності цього злочинного угруповання саме лояльним оформленням вантажів VIP поштового контрабандиста "Преміум Пакет" без оглядів.

З огляду на обсяги поставок цієї компанії, це дійсно може бути правдою, яку варто довести у майбутньому.

Команда ж пропускати їх вантажі на кордоні йде безпосередньо з головного офісу ДФС через Олександра Власова і Віктора Крівіцького, від Мирослава Продана, який продовжує неформальне керівництво ДФС.

Це підтверджується тим, що на порятунок злитого буса були кинуті всі сили ДФС. На митниці і ДФС проводилися наради та летючки щодо "правильного" вирішення ситуації. Але нічого не вийшло і резонанс згубив справу контрабандистів.

Звідси виникає підозра, що покровителі фіктивного поштовика "Преміум Пакет" знаходяться у верхніх ешелонах влади і силових структурах.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter