В Україні наприкінці грудня 2020 року через рекордні бюджетні видатки (виплати ФОПам) може ослабнути курс національної валюти щодо долара.

Читайте також: Українці з 2021 року платитимуть нові податки

Про це сказано в грудневому звіті про фінансову стабільність, який підготував Національний банк України. Також там вказано, що коронавірусна криза стала першою, яка не суттєво вплинула на стабільність гривні, пише Obozrevatel.

Як зазначено, у ІІІ кварталі 2020 року на валютному ринку переважав незначний чистий попит. Через це курс гривні до долара послабився на 5,7%.

Читайте також: Хто може розраховувати на "карантинну" допомогу в Україні: повний перелік категорій

"У ІV кварталі на ринку спостерігалося збалансування попиту та пропозиції. Унаслідок НБУ більш ніж місяць (із 6 листопада до 9 грудня) не здійснював валютні інтервенції, що є рекордним періодом із часу запровадження плаваючого курсоутворення. У середині грудня, завдяки поверненню нерезидентів, спостерігалася чиста пропозиція валюти", – сказано в документі.

Крім того, в останні тижні року збільшилася вірогідність рекордних бюджетних видатків, що може спричинити короткострокове знецінення гривні

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook