Ветеран війни на Донбасі Ігоря Мазура, якого затримали на українсько-польському кордоні, повернувся в Україну. Там виявилося, що він був у спеціальному розшуку Інтерполу на вимогу слідчого комітету Росії. 

Читайте також: В МЗС України заявили, що розробили стратегію захисту Мазура, якого Польща затримала за запитом РФ

Повідомляє ТСН.

"Я побачив, що моя адреса в тих поданнях, які Росія робила. Могли бути біля дома якісь засідки, то я розвідав, я ж розвідник був", – розказує він. 

Чоловік показує паспорт: датою перетину польського кордону вказане 13 листопада. За його словами, після того, як українські дипломати доклали максимум зусиль, аби надати Польщі аргументи про необґрунтовність такого переслідування Росією, його виїзду ніхто не перешкоджав. "Я не порушив нічого. Я дізнався у своїх друзів, що мене заморожено у списку Інтерполу по червоній лінії, мене не будуть затримувати на кордоні", – каже він. 

Українські дипломати зробили все можливе, аби переконати поляків у зловживаннях Росією своїм правом звернення до міжнародної організації кримінальної поліції. Адже статут Інтерполу не дозволяє використовувати інструмент міжнародного розшуку в переслідуванні з політичних, військових та релігійних мотивів.

Читайте також: Затриманого у Польщі ветерана АТО Ігоря Мазура віддали на поруки

"Російська Федерація зловживає такими діями. Він не винний. У нас є докази, які нам надала генеральна прокуратура України", – каже Людмила Денисова. 

Зібраних документів виявилося достатньо, аби Ігор Мазур повернувся додому. До з'ясування ситуації його статус у системі міжнародного розшуку заблоковано, але це не означає закриття справи. 

За словами Денисової, це вже не перший випадок, коли в схожий спосіб Росія залякує та переслідує українських патріотів. "Вони в список Інтерполу ставлять наших бійців. Росія хоче показати, що там не герої, які захищають кордони, а просто бандити", – додає Денисова.

Тепер головне питання – як убезпечити інших українських громадян, які перетинають кордон. "МВС буде розробляти механізм дій, аби попереджати такі антиукраїнські дії Росії на цьому гібридному фронті війни. Статут Інтерполу забороняє з політичною метою використовувати цю організацію", – каже заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Поки ж перевірити, чи в розшуку, людина заздалегідь не може.

Читайте також: В МЗС України заявили, що розробили стратегію захисту Мазура, якого Польща затримала за запитом РФ

Нагадаємо, Ігоря Мазура, учасника російсько-української війни на псевдо "Тополя", 9 листопада затримали на кордоні з Польщею. Туди він їхав на конференцію. Зараз працює в секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Про те, що в розшуку, дізнався на кордоні. На вимогу Росії його

Справа Мазура "у підвішеному стані", бо Інтерпол її досі не закрив - Дещиця
внесли до списків Інтерполу, але від українських прикордонників цей статус був прихований. Кремль закидає Тополі участь у бойових діях у Чечні ще в середині 90-тих та вимагає видачі до Росії. Такі звинувачення закидали політв'язням Миколі Карпюку та Станіславу Клиху. 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook