22 жовтня, президент України Володимир Зеленський за три дні до виборів приїхав у Ковель. Візит гаранта був таємний, тому журналістів не пускали. Для районного центру цей візит багато чого значив, адже президент пообіцяв грандіозну підтримку! Серед іншого – забезпечити виділення з державного бюджету більш як 23 мільйонів гривень на стадіон "Локомотив"! А ще – створення грандіозного індустріального парку! А ще – створення культурного центру!

Читайте також: "Зразок печерних заборон": журналісти скаржаться на приховування інформації про візит президента на Волинь

Круто, еге ж? Тільки от трохи ніяковієш, коли співставляєш кілька фактів. По-перше, обіцянка озвучена за три дні до виборів. По-друге, ініціатором таких щедрот для міста став громадський діяч і заодно кандидат на посаду Ковельського міського голови від президентської партії "Слуга народу" Олег Уніга, пише ІА Волинські новини.

А найцікавіше третє: доказом того, що Президент підтримав ініціативи Уніги, став ...несправжній президентський указ.

Уніга і Байцим

У команді Олега Уніги працював відомий на Волині громадський діяч Василь Байцим. Разом вони свого часу створювали громадську організацію "Волинська агенція із залучення інвестицій". Разом ще у 2017 році були уповноважені Ковельською міською радою займатися проектом "Транскордонний центр діалогу культур Польща-Білорусь-Україна", в рамках якого мали надійти інвестиції для завершення реконструкції стадіону "Локомотив".

А 16 жовтня кандидат у крісло ковельського мера Олег Уніга у фейсбуці представив Василя Байцима, як члена своєї команди.

Взагалі "Локомотив" став одним із "флагманів" передвиборчої кампанії Уніги: стрічка його фейсбуку і фейсбуку Василя Байцима рясніє фото і відеоматеріалами про стадіон. Пункт "Завершення реконструкції стадіону "Локомотив" – перший у розділі "Об’єкти будівництва" передвиборчої програми Уніги.

Читайте також: Як Єрмак та "слуги" "злили" місцеві вибори проросійській партії ОПЗЖ, якою керував Льовочкін

Уніга і Зеленський

Під час круглого столу 22 жовтня у Ковелі, участь у якому брав і президент Володимир Зеленський, Уніга вручив президенту папку. Заявив: "Я підготував лист, зараз вам його передам..."

Нагадуємо, журналістів на круглий стіл не пустили. Тому деталей розмови на круглому столі не знаємо. Проте сам Уніга оприлюднив відео: бачимо, як він вручає Зеленському папери, після чого президент весело коментує: "Мені подобається, як люди у вас на Волині працюють. Мені не просто запропонували проект. А мені вже підготували указ!" Всі регочуть...

Що ж це за указ такий смішний?

Це стало зрозуміло 22 жовтня, коли кандидатка у депутати Ковельської міської ради від "Слуги народу" Наталія Оксенюк поділилася у фейсбуці підсумками візиту Президента.

Отримали підтримку Президента України Володимира Зеленського для реалізації наступних проектів, спрямованих на розбудову інфраструктури Ковеля та Волинської області:

– завершення реконструкції стадіону "Локомотив" та облаштування благоустрою навколо стадіону та річки

– створення у Ковелі інноваційного індустріального парку, який дасть можливість створити 5000 робочих місць

– створення міжнародного культурно-освітнього центру в Ковелі

"Ще якби пояснили, яким боком президент до реконструкції "Локомотиву", було б геть супер)" – написав у коментарях під дописом ковельчанин Богдан Денисюк.

У відповідь на це Василь Байцим і оприлюднив Указ президента "Щодо вирішення окремих питань соціально-економічного розвитку Волинської області".

Саме цей документ, як виявилося – результат виключно вільної творчості команди Уніги. І аж ніяк не реальний, з юридичною силою і впливом нормативний документ. Василь Байцим, зі слів журналіста Юрія Ричука, так і пояснив: "Це проект Указу, який ми з Олегом Унігою підготували на зустріч з Президентом".

Читайте також: "Пішов на х@, наркоман": у мережі публікують анкети виборців на опитування Зеленського

Що не так з "Указом" Уніги?

Здавалося б, люди зробили хорошу справу: позбавили президента і його помічників зайвого клопоту, відразу розробили указ. Беріть, мовляв, шановний Володимире Олександровичу, ставте підпис – і все!

Втім, у цій ситуації, щонайменше дві проблеми.

Перша проблема – кримінальна. Підготовка проектів указів президента регламентується спеціальним нормативним актом – окремим президентським указом. Згідно з ним такі проекти готують і вносять офіційні установи та організації. А самі укази повинні бути "якісними, погодженими з відповідними органами, установами та організаціями, а також відповідати чинному законодавству України".

Крім того, Кримінальний Кодекс України передбачає покарання за "підроблення документів, печаток, штампів та бланків". Його стаття 358, П.4 каже: "Використання завідомо підробленого документа карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років".

Нагадаємо: Василь Байцим оприлюднив документ, який, ймовірно, хотів видати за реальний указ президента. На такий намір вказують дві важливі обставини: сам документ не містить позначки "Проект", а той, хто його оприлюднив, і словом не обмовився про справжнє походження документа

І тут ми впритул підходимо до другої проблеми. Вона – маніпулятивно-виборча проблема. Схоже, команда Уніги з усіх сил намагалася переконати ковельчан, що їхній кандидат добився для Ковеля неможливого – покровительства самого Президента. Бо ж бачите: Зеленський приїжджає – і підписує доленосні укази про виділення мільйонних інвестицій з держбюжету на болючі ковельські проблеми.

Але як інакше, аніж введення в оману виборця можна трактувати оприлюднення цього "указу" за три дні до виборів?

* * *
Найсумніше, що для Олега Уніги – це не перший зашквар, пов’язаний з підробкою документів. 27 жовтня на засіданні Ковельської ТВК її голові навіть поліцію довелося викликати, запідозривши, що Уніга подав на розгляд підроблені документи.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook