В Україні виявляють «Дельта» геномним секвенуванням і за допомогою специфічних ПЛР-систем.

Читайте також: У МОЗ пояснили, що робити, якщо даних про ваше COVID-щеплення немає в базі

Україною вже активно поширюється індійський штам коронавірусу «Дельта», виявляти який поки мають потужності не всі області. Змінити цю ситуацію у МОЗ сподіваються до осені. Про це сказав головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю «Радіо Свобода», інформує ТСН.

Головний санлікар розповів, що наразі лабораторії можуть виявляти «Дельту» двома шляхами – геномним секвенуванням і за допомогою специфічних ПЛР-систем. Можливості для діагностики за допомогою геномного секвенування мають три державні лабораторії. Ще понад 5-6 таких лабораторій приватні.

«І частина лабораторій вже має специфічні ПЛР-системи, які дозволяють доволі швидко виявити саме прицільно цю мутацію. На рівні Центру громадського здоров’я в нас є майже 2 тисяч таких тестів. На рівні областей також декілька тисяч вже є. І сподіваємося, що до осені ми зможемо такі тест-системи забезпечити на рівні кожної області», – сказав Кузін.

Він додав, що лікують хворих на «Дельту» за аналогічним протоколом, що й пацієнтів із іншими штамами. І вивчення саме того чи іншого штаму – це зона інтересів лікарів-епідеміологів та науковців, адже щодо таких людей треба більш ретельніше відстежувати контактних осіб і застосовувати протиепідеміологічні заходи.

Читайте також: Як вакцинація впливає на смертність від Covid-19

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook