Дані щодо хворих на коронавірус в статистиці Волинського обласного лабораторного центру часто відрізняються від даних районних адміністрацій та міських рад.

Читайте також: Волинь вкотре не готова послабити карантин − МОЗ

Чому так відбувається, пояснила головна санітарна лікарка Волині Наталія Янко. Про це пише Район.Медицина.

"Єдину статистику ми подаємо за попередню добу. Тому буває так, що сьогодні журналісти могли знати про якийсь летальний випадок, але у статистиці він буде лише завтра", – пояснила Наталія Янко.

Дані за попередню добу – це результати досліджень, які в цей день зробили до 22-ї години. Результати всіх тестувань після 22-ї години ідуть в інший день.

"Якщо ми вночі зробили ПЛР і відправили результати о першій годині ночі, то на ранок у районі чи місті будуть знати, що є позитивні результати, але вони ще в загальну статистику не увійшли, бо вранці буде оприлюднена статистика за попередній день. Тому є розбіжності", – розповідає головна санітарна лікарка.

Наталія Янко наголошує, що єдина достовірна статистика за добу є у Волинському лабораторному центрі. Інформація від установи надходить у Міністерство охорони здоров’я, головному санітарному лікарю України, у Волинську обласну державну адміністрацію тощо.

Наталія Янко додала, що статистика формується за місцем прописки пацієнтів. Якщо, наприклад, житель з Маневицького району лікується у Луцьку, то підтверджений або непідтверджений випадок коронавірусу фіксують у статистиці Маневицького району.

Читайте також: + 1 смерть: на Волині знову стрімко росте кількість хворих на коронавірус

Якщо кількість зразків для дослідження більша, ніж може виконати за добу вірусологічна лабораторія, то виникає черга. Відповідно дані про підтверджені випадки з'являться у статистиці тоді, коли лабораторія зможе опрацювати отримані біоматеріали.

До слова, підтверджений діагноз коронавірус ставлять лише за даними ПЛР-тестування. На Волині лише одна державна вірусологічна лабораторія робить такі тести.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook