Україна є одним із світових лідерів за рівнем доступності тютюну для дітей. "Купити цигарки зараз взагалі не проблема", – розказують ще зовсім юні школярі.

Читайте також: Поляки затримали контрабандні цигарки з Волині на мільйон гривень

Дослідження, яке проводило ЮНІСЕФ показує, що практично половина молоді у віці 14-17 років вважають сигарети легкодоступними. Столиця України вщент переповнена збутами нелегальних сигарет. Кількість цих кіосків не відповідає потребам ринку. Вони є всюди і головне – доступні для дітей.

Посеред Києва функціонує навіть цілий гуртовий ринок нелегального продажу тютюну. Наприклад, на перехресті вулиці  Юності і Миропольській ні від кого не ховаючись прямо на тротуарі продають щодня сотні блоків цигарок. І не те що без фіксальних чеків і ліцензій, а й навіть за валюту. Денний обіг цього риинку за підрахунками становить 5 мільйонів гривень. Саме цей ринок основний постачальник для нелегальних точок продажу не тільки столиці, а й поза нею.

Читайте також: На Волині контрабандисти готувались переправити сигарети на гумовому човні

Нелегальна готівка тече рікою і, здається зовсім не цікавить правохоронців.

Згідно офіційної відповіді Державної фіксальної служби Києва за два з половиною роки в столиці виявлено лише 24 факти незаконного продажу тютюну. Саме нелегальний ринок і формує доступність дітей та підлітків до сигарет. Продаж тютюну відбувається у нелегальних кіосках та з рук. Кількість таких точок в рази переважає над легальними.

Ще більша проблема – це торгівля біля метро. Там дітям придбати цигарки ще простіше. Добрі на вигляд бабусі без проблем продають підліткам смертельну отруту.

Але бажання дітей потягнутись до першої цигарки виникає не на порожньому місці, це результат наповненості міста тютюновою рекламою, яка буквально ловить школярів на кожному кроці.

Як відомо, робили дослідження у 100 школах міста Києва: у районі 250 метрів радіуса знаходяться у 80% шкіл є кіоски і точки продажу, навіть не одна. Яскраві вітрини зі смертельним товаром не дадуть пройти повз. Корпорації використовують викладки цигарок, як рекламу і таким чином, активно діють по залученню молоді.

Читайте також: Волинські контрабандисти намагались перекинути до Польщі 6 тисяч пачок сигарет

Усі такі кіоски дуже добре спонсоруються тютюновими компаніями, адже на самому продажі роздрібні точки майже нічого не заробляють.

"15,50 гривень – державний акциз, 1 гривня – місцевий акциз, 3,50 гривні – НДС. З цього виходить 20 гривень. За 50 монет – це бумага, табак – це смішно не може такого бути", – каже Костянтин Красовський заввідділом контролю над тютюном  УІСД МОЗ України.

Ви будете вражені, але головний прибуток кіосків мають від прихованої реклами цигарок, а не від виторгу. Воробникам не цікавий об’єм продажу їм потрібна вітрина кіоску для реклами, яка заборонена. Тютюновий кіоск – це справжній витвір мистецтва маркетологів. Як зазначають фахівці, нічого випадкового на вітрині з цигарками не має, а співробітники точок не мають права торкатись її. Навіть цінники для тютюнових кіосків виготовляються спеціального розміру, щоб заклеювати ними попереджувальні записи про небезпеку куріння.

Щоб постійно мати клієнтів потрібно поповнювати їх ряди, тому що курці помирають рано. Хто заміщає їх? Їх заміщають діти. За даними Всесвітньої організації здоров’я першу сигарету, спробу і залежність отримують діти від 14 до 16 років.

Отже, саме діти головна ціль тютюнових маркетологів, і саме на них розраховані пачки з метеликами, цигарки зі смаком кавунів та полуниці.

Читайте також: Втікаючи від митників, контрабандисти загубили 9 пакунків із цигарками на Волині

Якщо звернути увагу на будь-який кіоск, то одразу можна помітити його розкладку в нижній частині, а поруч обов’язково якісь смаколики.

Тютюнові  компанії по-справжньому полюють на дітей намагаючись перетворити їх життя та здоров’я на свій прибуток. І в світі це вже давно усвідомили, загнавши продаж цигарок якомога далі від дитячих очей.

"Такі магазини повністю закриті. Туди не можна заходити навіть з дітьми", – наголошує Костянтин Красовський.

В Україні ж повна анархія, адже з нелегальними ринками збуту цигарок мають боротися правоохоронці, шкода, що турбота про власне збагачення для правоохоронців досі стоїть вище закону.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter