Традиційний спосіб релаксації – келих спиртного і цигарка – не наш метод. Більш ефективні способи релаксації рекомендовані нашою експерткою, психологинею Анастасією Гречановською, допоможуть зняти напруженість і підвищити якість життя.

Читайте також: Як розпізнати аб'юзера у стосунках: список важливих ознак

Крок перший: тіло

Фізична оболонка людини – дієвий інструмент для релаксації. Це з'ясувалося багато століть тому – йога, бойові мистецтва, різноманітні східні гімнастики засновані на вмінні керувати своїм тілом і за допомогою руху вводити себе в потрібний емоційний стан, пише ТСН.

Чиказький лікар Якобсон у 20-х роках ХХ століття після низки досліджень визначив, що негативні емоції (страх, гнів, відчай) безпосередньо відображаються на стані тіла, втягують у роботу м'язи і вимагають витрат великої кількості енергії. Невипадково в гніві мимоволі стискаються кулаки, а обличчя спотворює гримаса. І він вирішив піти від протилежного: щоб розслабити розум, вирішив для початку розслабити тіло, попередньо напружуючи його. Він розробив комплекс вправ "Метод прогресувальної м'язової релаксації", який передбачає почергове усвідомлене напруження і розслаблення певних м'язових груп. Причому особлива увага в методі Джекобсона приділяється розслабленню стоп, кистей і м'язів обличчя. Так, через фізичну досягається ментальна релаксація.

Домашнє завдання

Розташуйтеся на широкому ліжку або на м'якому килимку на підлозі. Ляжте на спину, розслабтеся, витягніть руки і ноги. Потім повільно опустіть повіки. Полежіть так п'ять хвилин, після чого дуже повільно підніміть ліву долоню так, щоб вона розташувалася перпендикулярно підлозі. Утримуючи її в такому положенні декілька хвилин, дослухайтесь до відчуття напруженості в м'язах передпліччя. Потім розслабте руку, дозволивши їй вільно опуститися у вихідну позицію. Відчуйте розслаблення, яке неодмінно приходить після напруженості. Насолоджуйтеся ним протягом декількох хвилин, потім повторіть вправу кілька разів. Після відпочиньте пів години. Ця вправа вчить розрізняти стан напруженості і розслаблення.

Крок другий: дихання

Напевно ви помічали, що роздратування і гнів впливають на дихання – воно частішає і стає переривчастим. Тільки-но емоційний сплеск минає, вирівнюється і ритм дихання. Сьогодні існує низка дихальних практик, які можна об'єднати в загальну групу "Вольове керування диханням". Усвідомлено задаючи потрібний ритм, глибину і темп процесу вдих-видих, можна не тільки перейти зі стресу в млість, але і загалом стати більш виваженою людиною. Правильний темп дихання сприяє концентрації і ясності думки.

Домашнє завдання

Розслабитися після напруженого дня та налаштуватися на сон допоможе спеціальна техніка – носогорловое дихання "уджай". Для практики розташуйтеся зручно, заплющте очі, зробіть звичайні вдих-видих. Потім повільно втягніть носом повітря, затримайтеся на кілька секунд і старанно видихніть повітря. Повторіть 10-15 разів.

Читайте також: Фахівці розповіли, коли потрібно починати займатися сексом

Крок третій: думки

Сила думки – не порожнє словосполучення. За допомогою аутотренінгу, самонавіювання, можна зробити дуже багато. Основна ідея аутотренінгу – задати правильний напрямок думок, сконцентруватися і зі стану стресу переміститися в стан приємної розслабленості. Зумівши ввести себе в такий стан (це досягається шляхом регулярних практик), людина не тільки спокійно і тверезо мислить, але також має можливість зосередити свою увагу винятково на тому, що хоче змінити. Одне з відгалужень аутотренінгу – створення мислеобразів. Це особливо актуально для людей із багатою фантазією. Уявляючи собі різноманітні сценки, можна ввести себе в будь-який стан. Тут головне – зрозуміти, що саме допомагає особисто вам досягати стану спокою і розслабленості.

Домашнє завдання

Якщо терміново необхідно розслабитися, потрібно прикрити очі і якомога точніше уявити будь-яку заспокійливу картинку. Якщо, наприклад, вас заспокоює відпочинок на морському узбережжі, важливо якомога докладніше уявити собі тепло сонячних променів, відчуття піску на шкірі, шум хвиль, крик чайок. Чим яскравіша картинка, тим сильніший ефект.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook