В Україні тривають морози до 26 градусів. Як уникнути обмороження, розповів в ефірі каналу "Україна 24" лікар, судинний хірург Артем Дорошенко.

Читайте також: У Луцьку госпіталізували 5 людей із переохолодженням та обмороженням

"Якщо вам необов'язково виходити на вулицю, то потрібно цього уникати й не виходити. Якщо ж це необхідно, то намагайтеся, по-перше, поїсти перед виходом, а по-друге, одягнутися відповідно – не в холодний одяг, але і не переутеплюватися, щоб не спітніти. Все повинно бути сухе і чисте, потрібно прикрити всі відкриті частини тіла", – сказав він.

Лікар розповів, як перевірити, чи не обморозилася людина. Особливо це стосується дітей, які часто не звертають уваги, що змерзли.

"Якщо дитина змерзла, вдома батьки повинні перевірити, по-перше, чутливість – чи відчуває дитина ваш дотик, температуру теплу або прохолодну тощо, тоді досить тільки відігрітися. Якщо чутливість знижена, це вже обмороження і привід звернутися до лікаря. Ще гірше, якщо є зміна кольору шкіри або навіть пухирі, це говорить про глибше ураження, тут необхідно терміново звернутися до лікаря", – сказав він.

Читайте також: На Волині врятували п'яного чоловіка, який лежав у снігу (фото)

Також лікар дав поради тим, хто планує купатися в ополонці на Водохреще.

"Тим, хто збирається вперше, я б не радив. Спочатку потрібно підготуватися до цього. А ті, хто роблять це постійно, напевно правила знають. Потрібно вилізти, відразу насухо витертися й надіти теплі речі. Після цього потрібно випити теплого чаю або навіть глінтвейну, це буде корисно", – сказав він.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook