Підхоплюватись і стрімголов бігти вже подавати декларацію про доходи для призначення субсидій не варто. Органи соцзахисту прийматимуть документи до вересня цього року включно, пише ІА Волинські новини.

Читайте також: Стояти по кілька годин: мер Луцька обурений чергами на оформлення субсидій

Нагадаємо, на початку травня лучани почали масово звертатися до департаменту соцполітики, аби подати новий пакет документів на призначення субсидій або ж записатися на прийом документів. У результаті такого ажіотажу почали утворюватися чималі черги. Але так поспішати подавати документи немає потреби, бо на це є ще кілька місяців.

Журналісти зібрали усю необхідну інформацію для того, аби містяни не стояли в чергах і максимально зручно подали документи.

Навіщо треба подавати документи?

З 1 травня 2021 року набула чинності постанова Кабміну, відповідно до якої усі одержувачі житлової субсидії мають подати новий пакет документів до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.

Коли це треба зробити?

Новий пакет документів треба подати протягом травня-вересня 2021 року.

Що буде, якщо прийти в органи соцзахисту не у травні, а пізніше?

Нічого. Якщо отримувач субсидії подасть документи до кінця вересня, то субсидія все одно буде нарахована з травня цього року. Тобто бігти вже у травні і цим створювати черги не потрібно. Можна подати пакет документів пізніше. Головне – укластися у визначені строки. Ще раз нагадаємо – документи прийматимуться протягом травня-вересня.

До слова, вже зараз у деяких підрозділах департаменту соцполітики черга на прийом розписана до кінця травня.

Читайте також: Повернуть частину податків, але позбавлять соцдопомоги: українцям готують чергову масштабну реформу

Чи можна попередньо записатися на прийом?

Так. Щоб записатися на прийом стояти у черзі не потрібно. Достатньо зателефонувати за номерами департаменту та його філій.

Куди звертатися лучанам, щоб записатися? Адреси і телефони

Департамент соцполітики Волі 4а, тел. (0332) 28 41 61

Філія №1: пр. Соборності, 18, тел. (0332)77 44 71

Філія № 2: вул. Бенделіані, 7, тел. (0332) 26 59 61

Крім того, за переоформленням субсидій лучани також можуть звернутися до Центру надання адмінпослуг на вулиці Лесі Українки, 35 і в «Муніципальний сервісний центр» на вулиці Винниченка, 26, а також до офіс-центру ЕVODA на пр. Соборності, 25.

У громадян, яких обслуговує терцентр, документи приймають також соцпрацівники.

Чи треба мешканцям приєднаних сіл спеціально їхати до Луцька?

Ні. Керівниця департаменту соцполітики Вікторія Майборода у коментарі зазначила, що у приєднаних селах Луцької територіальної громади документи на оформлення субсидій приймають фахівці, які працюють на віддалених робочих місцях. Адреси:

с. Прилуцьке вул. Ківерцівська, 35А

с. Жидичин вул. Данила Галицького, 12

с. Забороль вул. Володимирська, 34А

с. Боголюби вул. 40 років Перемоги, 57

с. Княгининок вул. Соборна, 77.

Чи можна подати документи без візиту до органів соцзахисту?

Можна. Як повідомила заступниця директора департаменту соцполітики Луцької міськради Тетяна Янчук, документи можна надіслати поштою на адресу: м. Луцьк, пр. Волі, 4а.

Також на сайті департаменту вказується, що можна буде подавати документи в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики https://subsidii.mlsp.gov.ua/. Однак наразі сайт Мінсоцполітики тимчасово не працює.

До слова, через додаток «Дія» подати документи також не можна.

Якою буде субсидія?

Виплата субсидії буде здійснюватися виключно у готівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок одержувача житлової субсидії в уповноваженому банку.

Виплата субсидії через відділення АТ «Укрпошта» проводитиметься лише для:

- громадян із числа осіб з інвалідністю І групи;

- осіб, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду;

- осіб, які досягли 80-річного віку;

- одержувачів державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги на догляд.

Які документи потрібно надати?

До органів соцзахисту подаються заповнені заява та декларація про доходи.

З нового: особам, які не отримуватимуть виплати через «Укрпошту», у заяві треба вказати реквізити банківського рахунку (не номер картки, а саме рахунку), пояснила Вікторія Майборода.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook