Сьогодні, 20 листопада відбулося чергове засідання Луцького міськрайонного суду у справі за позовом про захист честі, гідності та ділової репутації голови спостережної ради Гнідавського цукрового заводу Ярослава Галькевича. Відповідачем у судовому засідання виступає громадський активіст Дмитро Климук.

Нагадаємо, що приводом заяви до суду стали масові акції, організовані Дмитром Климуком 19 та 22 червня, під час яких озвучували неправдиву інформацію про роботу заводу, а також – публічно ображали Галькевича та його бізнес-партнерів.

Перед судовим засіданням сторони заявили клопотання про допит свідків. Прибув на засідання у якості свідка і Ярослав Галькевич. Головуюча суддя Світлана Рудська попередила, що Галькевича, як позивача, можна допитувати тільки з його згоди, на що останній погодився.

«Після цих мітингів десятки людей зверталися до мене з одним питанням: кого я вбив? Довелося пояснювати партнерам, працівникам, знайомим, що це не що інше як просто брудний наклеп. У 1998 році мене обрали головою спостережної ради Гнідавського цукрового заводу і з цього часу я, не покладаючи рук, працював аби підприємство вижило і рухалось вперед. Саме з цією метою був побудований біоетанольний завод, який покликаний диверсифікувати виробництво. Більше того, жодного офіційного документу, який би підтверджував те, що причиною поширення неприємного запаху був БіоПек немає», - розповів Ярослав Галькевич.

Також Галькевич повідомив, що даний прецедент завдав шкоди не тільки його діловій репутації, але й власному здоров’ю.

«Приходять мої діти зі школи і запитують, чому в школі говорять, що твій тато когось вбив? Як пояснити дитині, що окремі «громадські діячі» задля власного піару просто обмовили їх батька»? - обурювався Галькевич.

Сторона відповідача не відступала від версії, що не Климук першим вигукував гасла: «Галькевич, Макара вбивають українців», а лише підхопив його, фактично намагаючись перекласти відповідальність за свої вчинки на інших.

Однак, Ігор Журавлюк, який був свідком тих подій розвіяв цей міф розповівши, що 22 червня на мітингу поблизу Гнідавського цукрового заводу саме Дмитро Климук вигукував ці фрази.

«22 червня 2017 року я був на мітингу, що відбувався на території Гнідавського цукрового заводу. Мітинг не розпочинався, допоки туди не прийшов Дмитро Климук. Напередодні, у соцмережах він закликав людей приходити на мітинг. Після коротких виступів присутніх, саме Дмитро Климук у гучномовець сказав, що йому сподобалось гасло, яке вони вигукували біля суду, і почав скандувати: «Галькевич, Макара, вбивають українців», згодом це підхопили і присутні», - розповів Ігор Журавлюк.

Наступне судове засідання у даній справі відбудеться 11 грудня, а сторона позивача заявила клопотання про проведення лінгвістичної експертизи.

ПЕТРО СОСНИЦЬКИЙ