Для вакцинації від коронавірусу потрібно записатися: зробити це можна буде від 1 березня. Про це під час брифінгу розповів заступник міністра охорони здоров’я Ярослав Кучер, пише ТСН.

Читайте також: Коронавірус на Волині: за добу зафіксували три смерті та понад 90 нових випадків СOVID-19

За його словами, запис до листа очікування на щеплення від COVID-19 можна за допомогою застосунку "Дія", на порталі "Дія" чи, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ.

Запис на вакцинацію від COVID-19 для всіх охочих буде відкрито з 1 березня і відбуватиметься він через застосунок "Дія", портал "Дія" та контакт-центр МОЗ з питань COVID-19. "Це дуже важливо і стосується українців, які хочуть записатися в чергу на вакцинацію, віком від 18 до 59 років", – наголосив представник міністерства. 

Кучер також нагадав, про дорожню карту вакцинації від COVID-19. Відповідно до неї, є чотир етапи щеплення: 

перший – вакцинація медпрацівників лікарень, які працюють із хворими на COVID-19, мешканців закладів для людей похилого віку, військовослужбовців у зоні проведення ООС;

другий – вакцинація медпрацівників, людей похилого віку 80+ та соціальних працівників;

третій – вакцинація людей віком від 65 років, працівників критично важливих структур, державної безпеки, працівники сфери освіти; 

четвертий – вакцинація людей від 60 років, людей з хронічними захворюваннями, осіб, які працюють та відбувають покарання в місцях обмеження волі.

Читайте також: В Україні почали скаржитися на побічні реакції після вакцинації від COVID-19

Українці віком від 18 до 59 років не входять до цих груп щеплення. А тому зможуть ввести препарат на п'ятому етапі.

"Коли, згідно з дорожньою картою з вакцинації, настане відповідний етап, громадянам, які будуть в електронній черзі, запропонують записатися до пункту щеплення, обравши відповідний найближчий його, дату та час візиту", – розповів  Ярослав Кучер.

Як повідомлялося, 23 лютого Україна отримала першу партію вакцинивід коронавірусу. Він має назву Covishield COVID-19, що в перекладі "Щит від ковіду". Сироватку виробляє індійське фарм-підприємство за ліцензією Oxford/AstraZeneca. Щеплення роблять двічі з інтервалом у 4-12 тижнів. Вакцину можна безпечно зберігати за температури від 2°С до 8° градусів. Всього за бюджетний кошт мають закупити 12 мільйонів доз вакцини Covishield. 

Напередодні, 22 лютого, МОЗ України зареєструвало вакцину проти коронавірусу Oxford/AstraZeneca для екстреного медичного застосування (індійський препарат Covishield).

25 лютого у Волинській області перший пацієнт отримав вакцину від коронавірусної хвороби. Щеплення отримав Олег Яковенко – лікар пульмонолог, завідувач інфекційного відділення №2 тимчасового інфекційного стаціонару госпітальної бази для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 КП "Волинська обласна клінічна лікарня" Волинської обласної ради.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook