Від чого люди гладшають? Досить часто відповідь очевидна: порушення режиму харчування, переїдання і недолік фізичної активності.

Читайте також: Чай чи кава: вчені вибрали кращий ранковий напій

Однак сприяти набиранню зайвої ваги можуть і хвороби. Їх треба знати, щоб розуміти, що робити і до кого звертатися. А рекомендації дієтолога, як харчуватися, щоб нормалізувати вагу, беруть до уваги ці захворювання. Про це пише ТСН.

Основні захворювання і стани, які можуть сприяти набору зайвих кілограмів:

Гіпотиреоз – зниження продукції гормонів щитовидної залози. Нехватка таких гормонів уповільнює обмінні процеси.

Цукровий діабет. Збільшується відсоток жиру і загальної ваги, розвивається нечутливість до інсуліну.

Порушення роботи гіпофіза і (або) надниркових залоз (збільшується рівень гормону кортизолу і підвищується глюкоза крові). Через підвищення рівня кортизолу порушується обмін білків, жирів і вуглеводів; активується розпад білків, збільшується кількість жирової тканини і зменшується кількість м'язової.

Читайте також: Дієтологиня назвала кілька причин, навіщо потрібно пити кефір

Синдром полікістозних яєчників. Відбувається порушення функції яєчників, підшлункової залози, надниркових залоз, гіпоталамуса і гіпофіза. В результаті може розвинутися ожиріння за чоловічим типом.

Клімакс. До набирання ваги призводить зниження вироблення жіночих статевих гормонів в яєчниках. Чим менший рівень естрогену, тим більше жиру на стегнах і животі. З цієї причини часто у жінок набирання ваги відбувається в період менопаузи. Аналогічний стан розвивається і в разі хірургічного видалення яєчників.

Психічні розлади – психогенна депресія. Вона може супроводжуватися полігафією – порушенням харчової поведінки. Водночас спостерігається підвищений апетит і постійне відчуття голоду.

Привести до надлишку ваги може і приймання медикаментів. Деякі з них як побічний ефект порушують обмін речовин, що впливає на вагу.

Читайте також: Кому не можна постувати

Якщо у вас не тільки з'явився надмірна вага, але є втрата працездатності, погіршення самопочуття і специфічні ознаки захворювання (їх багато, для кожної проблеми свої симптоми) – обов'язково потрібно звернутися до ендокринолога, гінеколога, невролога. Пройти необхідне обстеження.

Важливо пам'ятати, що набирання ваги через незбалансоване харчування і пасивний спосіб життя може призвести до неприємних наслідків для здоров'я. Стежте за своїм здоров'ям, дотримуйтеся принципів правильного харчування, щоб уникнути цих проблем! 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook