Що робити влітку, коли за вікном +30º С і крім холодного чаю і льоду нічого не хочеться? Поради, як правильно харчуватися у спекотний період.

Читайте також: Чим небезпечні ранні кавуни

Про це пише Нова доба.

Лікарі рекомендують їсти влітку невеликими порціями кожні 3–4 години. У раціоні мають бути овочі та фрукти: сирі й термічно оброблені. Усі білкові продукти необхідно виключити. Якщо спека спаде до +25º С, тоді можна додати в меню біле м’ясо й рибу. Не їжте на ніч жирну їжу, організм не встигне її перетравити, результат – дискомфорт і біль у шлунку. Салати краще заправляти олією, а не сметаною і майонезом. Також рекомендують обмежити вживання солі. Від тістечок і тортів, а також пиріжків із м’ясом краще відмовитися взагалі.

Пийте побільше простої чистої води. Добова потреба води – 2,5 л. Цю норму можна розрахувати індивідуально: на кілограм ваги необхідно 30 мл рідини. Проте не забувайте, що вода надходить і з овочами, фруктами, супами тощо. Чудовим напоєм для порятунку від спеки є смородиновий морс, що містить безліч вітамінів і антиоксидантів, а також неміцний чай, квас, компот із сухофруктів, мінеральна вода без газів. Відмовтеся від міцних алкогольних напоїв. Вони спричиняють величезне навантаження на серце і судини. Також небажаними літніми напоями є кава й солодка газована вода. Кофеїн є сечогінним засобом, через що організм зневоднюється, призводить до підвищення тиску. А високий вміст цукру в «газировці» тільки провокує появу спраги, тому напій споживають у великих кількостях. Із кожною випитою склянкою в організм потрапляють концентрати, харчові барвники, ароматизатори та консерванти, що можуть спричинити алергію.

Найкращим продуктом літнього меню є свіжий огірок. Усі знають, що вони на 90 % складаються із води, багаті кальцієм, вітаміном С і мінеральними солями.

Свіжі ягоди малини прекрасно втамовують спрагу і покращують травлення. А ще завдяки високому вмісту міді допомагають боротися із поганим настроєм.

Читайте також: Топ-7 звичок, які руйнують нашу красу

Зелень – ще один унікальний продукт із грядки. Додавайте в свої літні салати якомога більше кропу, петрушки, цибулі, шпинату, листя салату. Шпинат, наприклад, прекрасне джерело фолієвої кислоти, необхідної для зростання червоних кров’яних тілець.

Кавун – рекордсмен серед продуктів, втамовує літню спрагу і насичує наш організм. Кавун містить мало калорій, тому влітку його можна їсти без побоювання у великих кількостях. Його м’якоть стимулює травні й обмінні процеси.

Кабачок прекрасно засвоює наш організм. У ньому містяться вітаміни С, А, важливі мікроелементи, калій, кальцій, залізо, магній. Кабачки здатні виводити з організму шкідливі речовини і токсини. Вони створюють ілюзію швидкого насичення, що прекрасно в літній період.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter