Спекотна погода влітку в місті – спражнє випробування для багатьох людей. Щоб було простіше перенести спеку організму, варто в цей період переглянути свій раціон харчування.

Читайте також: Харчування в спеку: що і коли краще їсти

Більшість знає, що у разі високої температури на вулиці організм витрачає дуже багато енергії для охолодження. Щоб не погіршити ситуацію і не перевантажити організм загалом, потрібно насамперед скорегувати свій раціон – харчуватися не тільки дрібно, але й легко.

Про те, що найкраще вживати з продуктів харчування влітку, розповіла в ексклюзивному матеріалі для OBOZREVATEL нутриціологиня Софія Рожко. Експертка також зізналася, від якої їжі необхідно відмовитися в спеку і які помилки найчастіше в харчуванні роблять українці. Крім того, фахівчиня розібрала питання про те, як відрізнити шкідливу їжу від корисної.

Корисні і некорисні продукти влітку

За словами Софії, влітку варто звернути увагу на продукти, які багаті антиоксидантами. Так, у сезон свіжих фруктів і овочів необхідно додати в свій раціон зелень і темні ягоди.

«З тих продуктів, які в інші сезони є не такими свіжими, я можу виділити зелень і темні ягоди (в них міститься багато антиоксидантів). Вживати їх можна у вигляді салатів, перекусів, смузі, а перебиті ягоди можна додавати в сир або йогурт», – заявила нутриціологиня.

Якщо говорити про некорисні продукти, то в літній період фахівчиня рекомендує не вживати надмірну кількість солодкого. Так, наприклад, варто відмовитися від великої кількості солодких напоїв. Навіть у холодну каву дуже часто додають певний підсолоджувач. У список заборонених продуктів також увійшли: популярний еспресо-тонік, квас, холодні соки, лимонади.

Список небезпечних продуктів улітку

Як стверджує нутриціологиня, влітку передусім небезпечні ті продукти, які продаються на вулиці, наприклад – овочі та фрукти на розкладках біля дороги/траси.

«Особливо такі овочі та фрукти, як полуниця, помідори, кавун, здатні накопичувати в собі багато речовин, які забруднюють довкілля. Тому потрібно намагатися купувати їх у закритих павільйонах і не поруч з автотрасами», – повідомила спеціалістка.

Також потрібно бути дуже обережним із сирими продуктами: карпаччо, тартар, суші, будь-які страви, де є сира риба або м'ясо. Важливо вибирати заклади, яким ви точно довіряєте в питанні температурного режиму зберігання таких продуктів.

Крім того, в список небезпечних продуктів можна додати кисломолочні продукти, тобто ті, які можуть швидко зіпсуватися.

Солодощі на пляжі, креветки, рапани тощо купувати не варто, оскільки до їхньої свіжості і зберігання також виникає багато запитань.

Читайте також: Стрункими рядами. Топ-5 вправ для схуднення ніг і стегон

Помилки українців у харчуванні

Так, за словами Софії, не залежно від сезону найчастіше українці стикаються з проблемами розуміння терміна«правильне харчування». Також є і ті, хто часто вживає солодке (як явне, так і приховане), і ті, у яких переважає велика кількість борошняних продуктів у раціоні.

«Ідеальна тарілка правильного харчування повинна мати такий вигляд: клітковина + гарнір + білок + рослинні жири.

Клітковина міститься в овочах, фруктах і ягодах. Гарнір – це каша, рис, паста з твердих сортів пшениці, хліб (цільнозерновий або із злаків). Білок – м'ясо, риба, сир, яйця, кисломолочні продукти. Доповнюємо це все рослинними жирами – наприклад, оливковою олією», – прокоментувала експертка.

Як стверджує нутриціологиня, розібратися, де їжа корисна, а де шкідлива, допоможуть всього лише чотири пункти:

  • перше, на що потрібно орієнтуватися, – чи достатньо містить у собі ця страва або продукт клітковини. Наприклад, що робить лаваш менш корисним за кашу? Правильно – відсутність клітковини.

  • Друге – це жирність продукту або кількість жиру, в якому страва була приготовлена. Наприклад, свинина буде гіршою за курку, а запечене м'ясо буде кращим, ніж смажене на сковороді в олії.

  • Третє – це кількість цукру, особливо, доданого, який використовується в консервантах і підсилювачах смаку. Йдеться, зокрема, і про соуси.

  • Четверте – це сумарна калорійність продукту або страви.

Популярні міфи про харчування:

1. Смажити на оливковій олії – корисно. Ця олія багата поліненасиченими жирними кислотами – Омега-3 і Омега-6. Але ці кислоти руйнуються під впливом температури. Тому нерафінована оливкова олія або extra virgin ідеально підходить для заправки салату, але абсолютно не підходить для запікання або смаження, оскільки повністю втрачає всі свої корисні властивості під час нагрівання.

2. Супи – невід'ємна частина правильного харчування. Коли суп вариться на м'ясі (а найчастіше так і є), в процесі приготування виділяється багато насичених і шкідливих жирів. Також у такому супі обов'язково є картопля. А під час сильного розварювання картоплі частина крохмалю в її складі перетворюється на цукор. Коли ми говоримо про супи, які корисні, це – овочеві. Тобто супи, які складаються з води і овочів. Однак якщо за 30 хвилин до прийому їжі ви пили воду, а потім з'їли салат зі свіжих або тушкованих овочів – вважайте, це той самий суп.

3. Смузі і фреші – це дуже корисно. Вітамінний склад продукту безпосередньо залежить від збереження його цілісності. Багато хто переконаний, що свіжі соки – це корисно. Однак коли ми вичавлюємо фрукт або овоч, ми відкидаємо макуху, в якій якраз міститься вся клітковина. Так, ми її не отримуємо. Без клітковини цукор із фруктів всмоктується швидко, підвищуючи рівень цукру в крові, і додатково до цього ми не відчуваємо ситість.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook