З початку року активно дорожчали овочі борщового набору, м'ясо та соціальний хліб. Ціни продовжать зростати далі, розповів Gazeta.ua директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Читайте також: В Україні зросте кількість перевірок харчових підприємств

"До кінця року свинина та яловичина додаватимуть по 1-1,5 гривні щомісяця. Кілограм свинини вже коштує 110 гривень. Дорожче, по 127 гривень за кілограм продають яловичину. На 10% зросте ціна на соціальний хліб. Щоправда наступного року його вартість не змінюватиметься. Ціна на зерно у світі стабільна", – говорить експерт.

Вітчизняні виробники підтягують ціни до європейського рівня. Адже Україна імпортує значну частину продукції з-за кордону.

"В Україні значно більше оподаткування на продукти харчування, ніж в Європі. Наприклад, у Польщі податок становить 5%, в Україні – 20%. Крім того, субсидії, які виділяють українським аграріям, не доходять до фермерів. Вони потрапляють у кишені великих агрохолдингів", – пояснює Олексій Дорошенко.

Читайте також: Як супермаркети приманюють покупців

За рік молоко додало в ціні 30%. Водночас м'який сир подешевшав на 5%.

"У Польщі, країнах Прибалтики, Угорщині окремі молочні продукти коштують дешевше, ніж в Україні", – каже експерт.

Продукти харчування коштують найдешевше у тих областях, де найбільше гуртових та роздрібних мереж. Тобто велика конкуренція. На вартість продуктів також впливає рівень життя і купівельна спроможність населення.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter