Митрополит Черкаський та Канівський Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) Софроній (Дмитрук) уже давно не приховує, що є прихильником створення автокефальної церкви в Україні.

Читайте також: Ще одна церква виступила проти української автокефалії

Про це він розповів у коментарі BBC Україна.

78-річний ієрарх визнає, що більшість його колег з УПЦ МП такої позиції не підтримують. Проте, каже він, якби процес отримання Томоса (грамоти про надання автокефалії) ініціювала саме "канонічна церква", створити нову церкву було б значно простіше.

Митрополит Софроній стверджує, що його відкриті автокефалістські погляди не приносять йому жодних проблем у церкві: там його просто називають "чудаком". Він заявляє, що всупереч рішенню собору УПЦ МП, збирається брати участь в об’єднавчому соборі, на якому утвориться автокефальна церква, а потім – можливо, і не виключає свого приєднання до неї.

Албанія, менша по території за Черкаську область, має патріарха і свою невелику церкву, а Україна, така велика держава, одна з найбільших у світі за кількістю парафій, і ми не можемо у себе вирішувати питання... Хоча ми не ходимо до Москви з поклонами, щоб нам патріарх дозволив відкривати монастир, висвячувати єпископа. Наші єпископи, коли їх висвячують, дають клятву не Москві, а Києву. У 1992 році нам була дана розширена автономія, якої греки не визнають. Але про це ніхто не говорить. Почали кричати про Томос і про автокефальну церкву, – розповів він.

Читайте також: Вселенський патріарх Варфоломій звернувся до українців

"У мене така позиція: я на собор піду, але не для того, аби кричати: "Ура, все вирішено", а щоб спостерігати. Я піду туди як спостерігач для того, щоб вирішити, як краще вчинити, щоб було добре для нашого народу. Уявіть собі. У нас (УПЦ МП) є монастирі, приходи – немало, 12 тисяч. І от з цих 12 тисяч скількись перейде (до нової церкви), решта залишиться, і ці переходи відбуватимуться з великою натугою, можливо, не без крові. Але це все дуже просто можна було б вирішити, без жодних розколів. Моя особиста думка: якби всі наші єпископи вирішили (перейти до нової церкви), ніякого розколу не було б. Всі наші віруючі пішли б за нами. Були б незадоволені, але це природньо: більшість залишилася б при нашій церкві. Не треба було б нічого робити з парафіями, монастирями, вони всі були б нашими, бо вони належали б до церкви, у яку ми погодилися перейти. Все!" – додав Софроній.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter