19 січня Єврокомісія розпочала консультації щодо майбутнього Шенгенської зони, яку вона має намір реформувати у першій половині 2021 року. 

Читайте також: Повідомили, скільки українців не можуть повернутися з-за кордону через карантин

Про це повідомляє Agencе Europe, пише ТСН.

"Громадяни, бізнес, організації громадянського суспільства, і всі інші зацікавлені сторони повинні відповісти до 16 березня", − йдеться у повідомленні.

Попередні консультації з цього питання з членами Європарламенту та міністрами внутрішніх справ країн-членів проводились 30 листопада під час першого "Шенгенського форуму". 

Варто зазначити, що реформування передбачає створення Ради внутрішньої безпеки ЄС, спільних баз даних, а також системи ETIAS − попередньої авторизації подорожувальників до Шенгенської зони, що дозволить відстежувати тих, кому для в’їзду до ЄС не потрібна віза (враховуючи безвізових подорожувальників). 

Вперше створення системи ETIAS (The European Travel Information and Authorization System) в ЄС анонсували ще 2016 року. Запуск планувався вже від 2021 року. Проте через пандемію COVID його вирішили відкласти до кінця 2022-го. В Брюсселі кажуть, що перші шість місяців 2023 року попередня реєстрація в’їзду матиме рекомендаційний характер. Але від другої половини 2023 року стане обов’язковою для всіх.

Читайте також: Україна підпише угоду про "відкрите небо" з ЄС

Це означає, що для безвізового в'їзду до ЄС наявності біометричного паспорту, бронювання готелю і квитків назад буде недостатньо.

Для в’їзду мінімум за 72 години потрібно отримати дозвіл в електронній системі ETIAS, вказавши особисті дані, мету і країну візиту. Послуга коштуватиме 7 євро.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook