У Волинській ОДА затвердили "Порядок застосування механізмів заохочення та формування культури повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень", яким передбачена винагорода за викриття корупціонерів з числа працівників адміністрації. Щоправда, винагорода передбачена в тому випадку, якщо сума збитків державі, або розмір хабара складає понад 10,9 млн грн.

Читайте також: Що відомо про нового очільника Волинської митниці

Відповідне розпорядження № 714 підписав голова ОДА Юрій Погуляйко 3 грудня, пише ІА Волинські новини.

Варто зазначити, що у жовтні минулого року Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт №1010 про грошову винагороду викривачам корупції, який почав діяти з 1 січня 2020 р.

Відповідно до прийнятого закону, викривачем вважається фізична особа, яка повідомила про можливі факти корупційних правопорушень, якщо така інформація стала йому відома у зв'язку з трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, в зв'язку з проходженням служби або навчання.

Більш як через рік після прийняття закону, в облдержадміністрації розробили "Порядок застосування механізмів заохочення та формування культури повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень".

Повідомити про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, вчинених працівниками ОДА можна письмово через внутрішні та регулярні канали, зокрема спеціальну телефонну лінію, офіційний вебсайт, засоби електронного зв’язку.

Читайте також: На Волині виставляють на продаж тонну бурштину

Згідно з затвердженим Порядком, викривач має право на конфіденційність, анонімність та захист, якщо йому чи близьким особам загрожує небезпека життю, здоров’ю чи майну.

Також особам, які повідомлять про корупційний злочин не мають права погрожувати звільненням, переатестацією, звільняти з роботи чи не працевлаштовувати з цієї причини. Якщо ж викривач або його близькі особи, звільнені з роботи у зв’язку з повідомленням про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, їх мусять поновити на роботі в негайному порядку, а за вимушені прогули мають заплатити компенсацію в розмірі середнього заробітку.

Крім того, викривачі мають право на винагороду за повідомлення про корупційний злочин, учинений працівником облдержадміністрації. Щоправда, йдеться не про всі випадки, а про вчинення таких злочинів в особливо великих розмірах. Зокрема, винагороду викривач може отримати, якщо він повідомить, що посадовець отримав хабар, або ж завдав державі збитків від злочину у розмірі, який у п’ять тисяч і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого чинним законодавством на час вчинення злочину. У грудні 2020 р. розмір прожиткового мінімуму склав 2189 грн. Тож на винагороду можуть розраховувати ті, хто викрив корупційний злочин на суму понад 10,9 млн грн.

В такому разі викривач має право на винагороду в розмірі 10% від розміру хабара чи завданих збитків держави, але не більше трьох тисяч мінімальних заробітних плат (15 млн грн). Якщо про один і той же злочин повідомлять кілька осіб, винагорода ділиться між ними порівну.

Винагороду викривач може отримати після ухвалення обвинувального вироку суду.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook