В Україні за тонування машин, за якого лобове скло пропускає менш ніж 75% світла, а бічні – 70%, можуть оштрафувати на 340 грн, а за повторне порушення – забрати права на 3-6 місяців.

Читайте також: Цифрові водійські права в додатку "Дія" прирівняли до паперових

Про це заявив приватний адвокат Юрій Прохода. За його словами, щоб встановити, чи є порушення чи ні, необхідно заміряти світлопропускну здатність скла спеціальним приладом (тауметром), пише OBOZREVATEL.

"Прилад повинен відповідати стандартам, мати документи на перевірку, сертифікацію. А найголовніше, він має бути внесений в офіційний перелік приладів, які дозволяються для цієї перевірки. Сьогодні жоден такий прилад не внесений до офіційного переліку МВС. Як, до речі, і прилади для виміру швидкості. Не виключаю, що поодинокі випадки штрафів трапляються, але вони надумані, необґрунтовані та не можуть бути технічно підтверджені", – говорить Прохода.

За словами адвоката, відповідальність за неправильне тонування в Кодексі про адміністративні правопорушення окремим пунктом не прописана. Її відносять до порушень технічної експлуатації транспортних засобів. Штраф за це – 340 грн на перший раз, позбавлення прав на термін від 3 до 6 місяців або арешт на 5-10 діб – на другий.

Читайте також: В Україні значно зросли штрафи за "п'яне" водіння та порушення ПДР

За інформацією Юрія Проходи, вже закуплені й будуть працювати на дорогах автомобілі зі спеціальним обладнанням, які зможуть перевіряти світлопропускну здатність скла. Але як скоро це буде, і чи буде поширюватися на легкові авто – поки інформації немає.

Тонувати стекла автомобіля в Україні можна. Але важливо, щоб із вулиці було добре видно водія та пасажира, а з машини – дорогу. За правилами, лобове скло має пропускати 75% світла, бічні – 70%, до заднього скла особливих вимог немає. Дзеркальне тонування заборонено для всіх.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook